Μήνυμα Ταγίπ Ερντογάν προς Ε.Ε.

Μήνυμα Ταγίπ Ερντογάν προς Ε.Ε.

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις γραμμές του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) επανήλθε και τυπικά χθες ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, κάνοντας άλλο ένα βήμα για τον έλεγχο όλων των σημαντικών μηχανισμών εξουσίας.

Πρωθυπουργός της Τουρκίας από το 2003 μέχρι το 2014, ο Ταγίπ Ερντογάν υποχρεώθηκε να αποδεσμευθεί, τυπικά, από το κόμμα του οποίου υπήρξε συνιδρυτής όταν εξελέγη πρόεδρος της Δημοκρατίας, καθώς το ισχύον σύνταγμα ήθελε τον ανώτατο πολιτειακό παράγοντα υπεράνω κομματικών γραμμών. Η κατάσταση άλλαξε με τη συνταγματική αναθεώρηση που αποτέλεσε αντικείμενο του αμφισβητούμενου δημοψηφίσματος της 16ης Απριλίου και η οποία επιτρέπει στον πρόεδρο της Δημοκρατίας να είναι και αρχηγός της πολιτικής του παράταξης. Σε αντίθεση με τη μεγάλη πλειονότητα των συνταγματικών αλλαγών, οι οποίες θα ισχύσουν μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου του 2019, η συγκεκριμένη τροποποίηση είχε άμεση εφαρμογή.

«Αποστολή αιώνων»

Ο Ταγίπ Ερντογάν έφτασε χθες το πρωί στα κεντρικά γραφεία του ΑΚΡ, στην Αγκυρα, όπου τον υποδέχθηκε ο πρωθυπουργός και προσωρινός ηγέτης του κόμματος, Μπιναλί Γιλντιρίμ. «Επιστρέφω σήμερα στο σπίτι μου, στην αγάπη μου, στο πάθος μου», δήλωσε ο Ερντογάν στη διάρκεια της τελετής που ακολούθησε, κατά την οποία αρκετά στελέχη του ΑΚΡ δάκρυσαν, ενώ και ο ίδιος ο πρόεδρος της χώρας συνελήφθη από τον τηλεοπτικό φακό να σκουπίζει τα μάτια του με μαντίλι. Ο ισλαμιστής πολιτικός δεν παρέλειψε να τονίσει ότι το κόμμα του συνεχίζει μια «ιστορική αποστολή αιώνων», ενώ ως άμεσο στόχο του ΑΚΡ έθεσε την προετοιμασία του για τις διπλές εκλογές (βουλευτικές και προεδρικές) του 2019.

Στην ομιλία του, ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η Ε.Ε. οφείλει να ανοίξει καινούργια κεφάλαια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, προσθέτοντας: «Αν δεν τα ανοίξετε, τότε γεια σας και χαρά σας». Προηγουμένως, ο Επίτροπος Διεύρυνσης της Ε.Ε., Γιοχάνες Χαν, είχε δηλώσει στο πρακτορείο Reuters: «Είναι σε όλους σαφές ότι, τουλάχιστον επί του παρόντος, η Τουρκία απομακρύνεται από την ευρωπαϊκή προοπτική». Οι δηλώσεις του Ευρωπαίου αξιωματούχου έγιναν στη Βαλέτα της Μάλτας, στο περιθώριο συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., όπου Γαλλία και Γερμανία έθεσαν υπό συζήτηση την προοπτική μιας «ειδικής σχέσης» με την Τουρκία, αντί της πλήρους ένταξης. Σήμερα, ο Ταγίπ Ερντογάν επισκέπτεται επίσημα τη Ρωσία, όπου, μεταξύ άλλων, θα συζητήσει με τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν το Συριακό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή