Σύμπραξη δισεκατομμυριούχου – WWF

Σύμπραξη δισεκατομμυριούχου – WWF

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΣΛΟ. Ο 58χρονος Κγιέλ Ινγκε Ρέκε, δέκατος πλουσιότερος άνθρωπος της Νορβηγίας, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι θα «επιστρέψει στην κοινωνία το μεγαλύτερο μέρος» του πλούτου του, ξεκινώντας με τη ναυπήγηση ωκεανογραφικού ερευνητικού σκάφους 181 μέτρων, ικανού να αλιεύει και να αποτεφρώνει έως και πέντε τόνους πλαστικού ημερησίως.

Ο Ρέκε απέκτησε την περιουσία του, που υπολογίζεται κοντά στα 2 δισ. δολάρια, χάρη στους φυσικούς πόρους των ωκεανών, αρχικά ως ψαράς και εν συνεχεία ως ιδιοκτήτης στόλου γιγάντιων αλιευτικών και επενδυτής στη δεύτερη μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρεία της Νορβηγίας.

Σε μία σπάνια συνέντευξη στην εφημερίδα Aftenposten, ο Ρέκε ανακοίνωσε ότι υπέγραψε την εντολή ναυπήγησης του σκάφους REV, το οποίο θα μεταφέρει βαθυσκάφη για τη μελέτη των ωκεανών σε βάθος έως 6.000 μέτρων, μη επανδρωμένα αεροσκάφη για εναέρια σάρωση, και θέσεις για 30 κοντέινερ τα οποία θα περιλαμβάνουν το καθένα ένα πλήρες ερευνητικό εργαστήριο, δίνοντας τη δυνατότητα σε πολλαπλές ερευνητικές ομάδες να εργάζονται ταυτόχρονα. «Οι ωκεανοί είναι άγνωστοι», είπε ο Ρέκε, «η απόσταση από την κατανόηση ενός προβλήματος έως τη λύση του είναι μικρή». Ο επικεφαλής του ομίλου εταιρειών AKER παραδέχθηκε ότι έχει ξοδέψει ο ίδιος «υπερβολικά πολύ χρόνο» για τη μελέτη και τον σχεδιασμό του σκάφους.

Το εγχείρημα έχει την περιβαλλοντική σφραγίδα της WWF Νορβηγίας, η οποία έχει ήδη συνεργαστεί με τον Ρέκε στην κατασκευή αλιευτικού σκάφους για κριλ στα ανοικτά της Ανταρκτικής, με πρακτικές λιγότερο επιζήμιες για το περιβάλλον απ’ ό,τι οι συμβατικές τακτικές αλίευσης.

«Είμαστε απολύτως ανεξάρτητοι, συνεχίζουμε να διαφωνούμε με τις εξορύξεις πετρελαίου και θα συνεχίσουμε να αμφισβητούμε τον Ρέκε όταν διαφωνούμε μαζί του» δήλωσε η επικεφαλής της οργάνωσης Νίνα Γένσεν, που ήταν παρούσα στη συνέντευξη με την Aftenposten.

Χθες η WWF κέρδισε το αντι-βραβείο «Greenwashing of the Year» (πράσινο ξέπλυμα της χρονιάς) από την οργάνωση Survival International, που ασχολείται με την προστασία των ιθαγενών φυλών που έχουν απομείνει στον πλανήτη. Η Survival υποστήριξε ότι κακώς προσέφερε η WWF τη σφραγίδα της στις επτά εταιρείες που αποψιλώνουν δάση στα οποία κατοικούν Πυγμαίοι στην Κεντρική Αφρική.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή