ΚΟΣΜΟΣ

Βενεζουέλα: Ο φυλακισμένος Λόπες προτρέπει σε περισσότερες διαδηλώσεις

Βενεζουέλα: Ο φυλακισμένος Λόπες προτρέπει σε περισσότερες διαδηλώσεις

Ο φυλακισμένος βενεζουελανός πολιτικός της αντιπολίτευσης Λεοπόλδο Λόπες είναι καλά στην υγεία του και προτρέπει τους διαδηλωτές στους δρόμους να συνεχίσουν τις μαζικές αντικυβερνητικές τους συγκεντρώσεις, είπε η σύζυγός του χθες μετά την πρώτη επίσκεψή της στον πρώην υποψήφιο για την προεδρία σε διάστημα ενός μήνα, διαψεύδοντας τις ειδήσεις περί κακής κατάστασης της υγείας του.

Στην τεταμένη κατάσταση που βρίσκεται η χώρα μετά από ένα μήνα διαδηλώσεων, πολλοί Βενεζουελανοί σοκαρίστηκαν την Τετάρτη όταν ένας δημοσιογράφος έστειλε μήνυμα μέσω Twitter ότι ο Λόπες είχε μεταφερθεί στο νοσοκομείο χωρίς σημάδια ζωής.

Η αριστερή κυβέρνηση του προέδρου Νικολάς Μαδούρο αργότερα δημοσιοποίησε ένα βίντεο με τον Λόπες να ανακοινώνει ότι είναι καλά, αλλά η σύζυγός του, Λίλιαν Τιντόρι, είπε ότι το βίντεο ήταν "ψεύτικο" και απαίτησε να τον δει. Η κυβέρνηση κατηγόρησε την οικογένεια Λόπες ότι έδωσε διάσταση στο θέμα επίτηδες για να βρεθεί στο κέντρο της επικαιρότητας.

Ο Λόπες, πρώην δήμαρχος που φυλακίστηκε το 2014 για την υποκίνηση βίαιων διαδηλώσεων, είναι όντως ζωντανός και καλά στην υγεία του, είπε η Τιντόρι σε δημοσιογράφους μετά από την επίσκεψή της στη στρατιωτική φυλακή Ράμο Βέρδε μαζί με την πεθερά της και τα δύο τους παιδιά.

Οι υποστηρικτές του ισχυρίζονται ότι ο οικονομολόγος, που σπούδασε στις ΗΠΑ, και αρχηγός του σκληροπυρηνικού κόμματος Λαϊκή Θέληση, καταδικάστηκε από ένα μη κανονικό δικαστήριο γιατί θεωρήθηκε πολιτικά επικίνδυνος για τον αντιδημοφιλή Μαδούρο.

"Του είπα όσα βιώνουμε. Ο Λεοπόλδο δεν ήξερε τίποτα, γιατί κρατείται απομονωμένος", είπε η Τιντόρι.

Οι διαδηλωτές απαιτούν πρώιμες εκλογές για να απομακρύνουν τον Μαδούρο και να θέσουν τέλος σε μια καταστροφική οικονομική κρίση που έχει δημιουργήσει ευρύτατες ελλείψεις σε φαγητό και φάρμακα, τεράστιες ουρές στα μαγαζιά, τιμές στα ύψη, και αυξανόμενη πείνα στο έθνος των 30 εκατομμυρίων ανθρώπων.

Χθες μουσικοί και αντικαθεστωτικοί διέσχισαν το Καράκας εις μνήμη τουλάχιστον 37 ατόμων που έχουν σκοτωθεί από την αρχή των αναταραχών στις αρχές Απριλίου. Οι νεκροί περιλαμβάνουν διαδηλωτές, υποστηρικτές της κυβέρνησης, θεατές και μέλη των σωμάτων ασφαλείας.

«Σήμερα αδράξαμε μια στιγμή για να τιμήσουμε, να θρηνήσουμε και να αποχαιρετίσουμε τους ήρωές μας», είπε ο βουλευτής της αντιπολίτευσης Χουάν Γουάιδο στο Twitter, «και για να προετοιμαστούμε για μια εβδομάδα στους δρόμους, γεμάτοι απαιτήσεις».

Η αντιπολίτευση διοργανώνει μεγάλες πορείες για σήμερα, την Τετάρτη, την Παρασκευή και το Σάββατο, προσπαθώντας να ασκήσει πίεση στον Μαδούρο, έναν πρώην οδηγό λεωφορείων και συνδικαλιστικό ηγέτη που εκλέχθηκε να αντικαταστήσει τον αποθανόντα Ούγκο Τσάβες το 2013.

Πάνω από 1.800 άτομα έχουν συλληφθεί, και ένα τρίτο από αυτούς παραμένει υπό κράτηση από τις αρχές Απριλίου, σύμφωνα με την οργάνωση δικαιωμάτων των φυλακισμένων Φόρουμ Φυλακών. Εκατοντάδες έχουν επίσης τραυματιστεί σε οδομαχίες, ενώ αυξάνεται η λεηλασία, ιδιαίτερα τα βράδια.

(Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / REUTERS)