ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Ξεκίνησε η απομάκρυνση ανταρτών από τη συνοικία Μπαρζέ

Συρία: Ξεκίνησε η απομάκρυνση ανταρτών από τη συνοικία Μπαρζέ

Εκατοντάδες Σύροι αντάρτες ξεκίνησαν να αποχωρούν σήμερα από τη συνοικία Μπαρζέ της Δαμασκού, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας με την κυβέρνηση, όπως μετέδωσε ένα τηλεοπτικό δίκτυο.

Το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Ekhbariya μετέδωσε ότι ξεκίνησε η απομάκρυνση των ανταρτών από τη Μπαρζέ, οι οποίοι θα μεταβούν στην επαρχία Ιντλίμπ στη βορειοδυτική Συρία, που ελέγχεται από τους εξεγερμένους.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε ότι λεωφορεία έφτασαν στη Μπαρζέ τα ξημερώματα και μια ομάδα μερικών εκατοντάδων μαχητών και οι οικογένειές τους έχουν ξεκινήσει να επιβιβάζονται σε αυτά.

Στο πλαίσιο της ίδιας συμφωνίας, που είναι η πρώτη που προβλέπει την απομάκρυνση ανταρτών από τη Δαμασκό, και άλλοι άνθρωποι αναμένεται να εγκαταλείψουν τη συνοικία τις επόμενες ημέρες.

Στην πρωτεύουσα οι αντάρτες και οι τζιχαντιστές σύμμαχοί τους είναι παρόντες σε πέντε συνοικίες. Ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της Καμπούν και της Τεσρίν και μοιράζονται με τον συριακό στρατό τον έλεγχο της Τζόμπαρ. Επίσης σημαντική είναι η παρουσία τους στην Μπαρζέ και την Τάνταμον.

Η Καμπούν είναι εδώ και εβδομάδες θέατρο σφοδρών μαχών μεταξύ των ανταρτών και του στρατού, με τα στρατεύματα του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ να σημειώνουν νίκες.

Την ίδια ώρα αρκετά ασθενοφόρα της Ερυθράς Ημισελήνου έφτασαν στις πολιορκημένες από τους αντάρτες πόλεις αλ Φούα και Κεφράγια κοντά στην Ιντλίμπ για να απομακρύνουν κατοίκους, βάσει της ίδιας συμφωνίας.

Ο Άσαντ προωθεί τις απομακρύνσεις αυτές και τις «συμφιλιωτικές», όπως τις αποκαλεί, συμφωνίες στις ανταρτοκρατούμενες συνοικίες που παραδίδονται στον στρατό προκειμένου να περιορίσει την αιματοχυσία.

Ωστόσο, ο ΟΗΕ καταγγέλλει τόσο τις τακτικές πολιορκίας που προηγούνται των συμφωνιών αυτών, όσο και τις ίδιες τις συμφωνίες καθώς εκτιμά ότι ισοδυναμούν με αναγκαστικό εκτοπισμό.

Πολλοί από τους αντάρτες που έχουν φύγει από πολιορκημένες περιοχές έχουν μεταβεί στην Ιντλίμπ, μια επαρχία στα σύνορα με την Τουρκία, που είναι σημαντικό προπύργιο των ανταρτών.

(Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ)