Νίκη Μέρκελ στο Σλέσβιχ – Χόλσταϊν

Νίκη Μέρκελ στο Σλέσβιχ – Χόλσταϊν

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΙΕΛΟ. Κυβέρνηση με τους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP) και τους Πράσινους φιλοδοξούν να σχηματίσουν στο κρατίδιο του Σλέσβιχ – Χόλσταϊν οι Γερμανοί Συντηρητικοί της Αγκελα Μέρκελ μετά την εντυπωσιακή τους νίκη στις τοπικές εκλογές της Κυριακής. Το FDP είναι συνήθης εταίρος των Χριστιανοδημοκρατών σε εθνικό επίπεδο και η Μέρκελ είναι βέβαιο ότι θα επιδιώξει να συνεργαστεί με το φιλελεύθερο κόμμα μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, σε περίπτωση βέβαια που επιβεβαιωθεί η υπεροχή των Συντηρητικών έναντι των Σοσιαλδημοκρατών (SPD).

Πράγματι, η αρχική ορμή του Σοσιαλδημοκράτη αντιπάλου της Μάρτιν Σουλτς μοιάζει να ξεφουσκώνει σταδιακά, κάτι που διεφάνη από το εξαιρετικά κακό αποτέλεσμα του κόμματός του SPD στο Σλέσβιχ – Χόλσταϊν. «Είναι σαφές ότι πρέπει να αλλάξουμε κυβέρνηση», είπε ο βασικός υποψήφιος των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) στο κρατίδιο, Ντάνιελ Γκίντερ. «Εξαρτάται από μένα πλέον να πραγματοποιήσω συνομιλίες με το FDP και τους Πράσινους», συμπλήρωσε. Το CDU αύξησε τα ποσοστά του σε 32%, ενώ το SPD έχασε περίπου 3% και δεν ξεπέρασε το 27,2%. Στην προηγούμενη τοπική κυβέρνηση συμμετείχαν το SPD, οι Πράσινοι και το κόμμα της δανέζικης κοινότητας.

Η νέα σύνθεση της τοπικής κυβέρνησης δεν αποκλείεται να συνιστά μικρογραφία της μελλοντικής κυβέρνησης στο Βερολίνο, σύμφωνα με τις επιθυμίες των Χριστιανοδημοκρατών. Ο Γενς Σπαν, αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών και στέλεχος του κόμματος, διατύπωσε σε χθεσινή του συνέντευξη στο βαυαρικό ραδιόφωνο το σχετικό σενάριο.

Την ίδια στιγμή, το αποτέλεσμα στο Σλέσβιχ – Χόλσταϊν προκαλεί προβληματισμό στους Σοσιαλδημοκράτες αφού είναι η δεύτερη τοπική ήττα του κόμματος το 2017 μετά το Ζάαρλαντ. Τώρα το SPD κινδυνεύει με νέα πανωλεθρία αυτήν την Κυριακή στο μεγαλύτερο κρατίδιο της χώρας, τη Ρηνανία – Βεστφαλία, όπου παλιότερα η εκλογική συμπεριφορά θεωρείτο ενδεικτική για τις διαθέσεις των ψηφοφόρων σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα γνώρισε μια πρόσκαιρη αναζωογόνηση στις δημοσκοπήσεις τον Ιανουάριο, όταν ανακοινώθηκε το όνομα του Μάρτιν Σουλτς, πρώην προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου ως αντιπάλου της Μέρκελ τον Σεπτέμβριο. Η ευφορία όμως δεν κράτησε πολύ και δεν μεταφράστηκε σε εκλογικά κέρδη, όπως αποδείχθηκε στο Ζάαρλαντ τον περασμένο Μάρτιο.

«Χαστούκι στον Σουλτς!»

Το ράπισμα ήταν ακόμη μεγαλύτερο προχθές καθώς το κόμμα δεν κατάφερε να υπεραμυνθεί του απερχόμενου πρωθυπουργού Τόρστεν Αλμπιγκ, ο οποίος κυβερνούσε από το 2012. «Χαστούκι στον Σουλτς!», ήταν ο πρωτοσέλιδος τίτλος της ταμπλόιντ «Μπιλντ» χθες. Τη δύσκολη κατάσταση αναγνώρισε και ο ίδιος ο Σοσιαλδημοκράτης υποψήφιος, ο οποίος χθες εμφανίστηκε στο βήμα μαζί με τον Αλμπιγκ και είπε: «Σε τέτοιες στιγμές, όταν κάποιος πρέπει να αναγνωρίσει μια ήττα, μια βασική αρχή ισχύει για το κόμμα μας, ίσως περισσότερο από ό,τι σε άλλα κόμματα: η αρχή της αλληλεγγύης μεταξύ μας». Το κόμμα οφείλει τώρα να ανασυγκροτηθεί ταχύτατα και να κερδίσει στη Ρηνανία – Βεστφαλία, παραδοσιακό προπύργιο του SPD. Ωστόσο, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις εμφάνιζαν τα δύο μεγάλα κόμματα να είναι ισόπαλα στο κρατίδιο με 32%.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή