ΚΟΣΜΟΣ

Μετωπική επίθεση Ερντογάν στο Ισραήλ

Μετωπική επίθεση  Ερντογάν στο Ισραήλ

Πολλά ερωτήματα αφήνει πίσω της η σφοδρή επίθεση και κριτική του προέδρου της Τουρκίας στο Ισραήλ σε μια περίοδο που οι δύο κυβερνήσεις εκπέμπουν μηνύματα συνεργασίας στα πεδία της ΑΟΖ και της ενέργειας. Το απόγευμα της Δευτέρας, μιλώντας από το βήμα του Συνεδρίου για τα Βακούφια των Ιεροσολύμων, το οποίο διοργανώνεται στην Τουρκία, ο Ερντογάν ασκεί έντονη κριτική στην πολιτική γραμμή του Ισραήλ στο παλαιστινιακό ζήτημα. Προβάλλει την άποψη ότι στην ευρύτερη περιοχή τα μεγάλα προβλήματα δεν είναι δυνατόν να επιλυθούν δίχως την επίλυση του Παλαιστινιακού. Ο κ. Ερντογάν ασκεί κριτική στο Ισραήλ εξαιτίας των νέων εποικισμών στην Παλαιστίνη και την απαγόρευση του καλέσματος του ιμάμη για προσευχή στα Ιεροσόλυμα. Ο ίδιος χαιρετίζει το νέο πολιτικό μανιφέστο της Χαμάς και υπογραμμίζει τη σημασία της εθνικής συνεννόησης στο στρατόπεδο των Παλαιστινίων.

Επίσης, ο κ. Ερντογάν δηλώνει ότι η λύση του Παλαιστινιακού είναι εφικτή μονάχα σε περίπτωση που δημιουργηθεί ένα παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα του 1967.

Σε πολλά σημεία της ομιλίας του, ο κ. Ερντογάν αναφέρθηκε στην ισραηλινή κατοχή στα εδάφη της Παλαιστίνης. Επίσης, φρόντισε να υπενθυμίσει στην ισραηλινή πλευρά ότι στην Ιστορία, οι Εβραίοι επέστρεψαν στην Παλαιστίνη όταν οι μουσουλμάνοι έθεσαν υπό τον έλεγχό τους την περιοχή.

Οι αυστηρές δηλώσεις του κ. Ερντογάν έρχονται σε μια περίοδο που ο γαμπρός του, ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, διεξάγει εντατικές διαβουλεύσεις με την ισραηλινή πλευρά για τη μεταφορά του ισραηλινού φυσικού αερίου στην Τουρκία. Στην Αγκυρα, η νέα επίθεση του κ. Ερντογάν προκαλεί έκπληξη σε πολλούς αναλυτές. Κάποιοι αντιπολιτευόμενοι αναλυτές τονίζουν ότι πρόκειται για τις παραδοσιακές αμφιταλαντεύσεις της τουρκικής κυβέρνησης στην εξωτερική πολιτική, η οποία σε επίσημο επίπεδο επιλέγει εθνικιστική και λαϊκιστική ρητορική και παρασκηνιακά αναζητεί λύσεις σε πολλά προβλήματα, οι οποίες δεν συμβαδίζουν με τη συντηρητική κοσμοθεωρία της.