Σε κίνδυνο ολόκληρη γενιά

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πάνω από 2 εκατομμύρια παιδιά έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους στο Νότιο Σουδάν εξαιτίας του πολέμου και του λιμού, προκαλώντας την πιο ανησυχητική προσφυγική κρίση στον κόσμο, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Τα παιδιά αποτελούν το 62% του 1,8 εκατομμυρίου κατοίκων του Νότιου Σουδάν που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και να αναζητήσουν καταφύγιο στους καταυλισμούς προσφύγων στην Αιθιοπία, την Κένυα και την Ουγκάντα από την έναρξη του εμφυλίου το 2013, σύμφωνα με ανακοίνωση της UNICEF και της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Επιπλέον 1,4 εκατομμύριο παιδιά ζουν σε καταυλισμούς εκτοπισμένα μέσα στο Νότιο Σουδάν.

«Διακυβεύεται το μέλλον μιας ολόκληρης γενιάς», προειδοποίησε η Λέιλα Πακάλα, διευθύντρια της UNICEF για την Ανατολική Αφρική και την Αυστραλία. «Το φρικτό γεγονός ότι ένα στα πέντε παιδιά στο Νότιο Σουδάν έχει αναγκαστεί να εγκαταλείψει το σπίτι του είναι ενδεικτικό τού πόσο πολύ αυτή η σύγκρουση έχει καταστροφικές επιπτώσεις στους πιο αδύναμους στη χώρα αυτή», προσέθεσε σε ανακοίνωσή της.

Δυόμισι χρόνια αφού κέρδισε την ανεξαρτησία από το Σουδάν, τον Δεκέμβριο του 2013, ξέσπασε εμφύλιος πόλεμος στο Νότιο Σουδάν, προκαλώντας τον θάνατο δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων. Ο λιμός, άμεση επίπτωση του πολέμου, πλήττει περισσότερους από 100.000 ανθρώπους σε κάποιες περιοχές της χώρας και απειλεί ένα εκατομμύριο ακόμη.

«Δεν υπάρχει σήμερα άλλη προσφυγική κρίση που να με ανησυχεί περισσότερο από αυτήν στο Νότιο Σουδάν», τόνισε ο υπεύθυνος για την Αφρική της Υπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες Βαλεντίν Ταπσόμπα. Τα τρία στα τέσσερα παιδιά του Νοτίου Σουδάν δεν πηγαίνουν σήμερα στο σχολείο.

Εξάλλου, σύμφωνα με τις υπηρεσίες του ΟΗΕ, πάνω από 1.000 παιδιά έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί από τις συγκρούσεις.

Η UNICEF ανακοίνωσε ότι έχει συγκεντρώσει λίγο πάνω από τα μισά χρήματα που είχε ζητήσει, 181 εκατ. δολάρια, για φέτος, ενώ η Υπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες προσέθεσε ότι δεν έχει λάβει παρά το 11% των 782 εκατ. δολαρίων που εκτιμά ότι είναι απαραίτητα.

Απελευθέρωση Γάλλου

Την ίδια στιγμή, η γαλλική προεδρία επιβεβαίωσε την απελευθέρωση ενός Γάλλου που είχε απαχθεί τον Μάρτιο στο Τσαντ και είχε οδηγηθεί στη συνέχεια στο Σουδάν. Ο Γάλλος όμηρος που είχε απαχθεί στις 23 Μαρτίου στο ανατολικό Τσαντ αφέθηκε ελεύθερος, όπως ανακοίνωσε χθες η γαλλική προεδρία, που συνεχάρη «όλους τους παράγοντες που ενεπλάκησαν προκειμένου να υπάρξει ευτυχής κατάληξη σε αυτή την απαγωγή».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή