ΚΟΣΜΟΣ

Βενεζουέλα: Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις, σφοδρές συγκρούσεις με την αστυνομία

Βενεζουέλα: Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις, σφοδρές συγκρούσεις με την αστυνομία

Οι δυνάμεις ασφαλείας διέλυσαν χθες Δευτέρα με τη χρήση δακρυγόνων συγκέντρωση χιλιάδων αντιπάλων του προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο που απορρίπτουν το σχέδιό του για νέο Σύνταγμα.

Νεαροί διαδηλωτές με καλυμμένα τα πρόσωπα έριξαν πέτρες και βόμβες μολότοφ εναντίον των αστυνομικών σε πολλά σημεία στο ανατολικό Καράκας, ενώ συγκρούσεις σημειώθηκαν και σε κάποιες δυτικές Πολιτείες της Βενεζουέλας. Πολλοί άνθρωποι τραυματίστηκαν, εκ των οποίων τρεις από σφαίρες στην πόλη Μερίντα, ενώ κάποια επεισόδια συνεχίζονταν μέχρι το βράδυ.

Συνολικά 19 δημοσιογράφοι δέχθηκαν επίθεση χθες, είτε από διαδηλωτές, είτε από στρατιωτικούς ή αστυνομικούς, σύμφωνα με το Εθνικό Συνδικάτο Εργαζόμενων στον Τύπο (SNTP).

Διαδηλωτές περιέλουσαν μια ομάδα δημοσιογράφων του ιδιωτικού τηλεοπτικού δικτύου Globovision με βενζίνη και απείλησαν να τους βάλουν φωτιά, σύμφωνα με ανακοίνωση του δικτύου στον ιστότοπό του.

Οι αντίπαλοι του Μαδούρο διαμαρτύρονται συχνά ότι οι διαδηλώσεις τους δεν προβάλλονται από τα μέσα ενημέρωσης, μια κατάσταση που είναι αποτέλεσμα της «λογοκρισίας και αυτολογοκρισίας» που επιβάλλει η κυβέρνηση, σύμφωνα με το SNTP.

Οι αντιτσαβίστες (όνομα που έχουν πάρει από τον εκλιπόντα πρόεδρο της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες) προσπάθησαν και πάλι χθες, όπως κάνουν καθημερινά από την 1η Απριλίου που ξεκίνησε το κίνημα αυτό των διαδηλώσεων, να φτάσουν στο κέντρο του Καράκας.

«Πώς αποκαλείται η κατάσταση στην οποία ένας πρόεδρος καλεί τους ηγέτες της αντιπολίτευσης και εκείνοι του απαντούν “δεν ερχόμαστε” και αρχίζουν να καίνε την πόλη;», διερωτάται ο Μαδούρο. «Πολιτική; Δημοκρατία; Πώς αποκαλείται; Φασισμός».

Κρατώντας σημαίες της Βενεζουέλας και πανό που έγραφαν «Όχι στη δικτατορία», οι διαδηλωτές ζητούσαν και πάλι χθες την αποχώρηση του Μαδούρο.

Στο κέντρο του Καράκας πραγματοποιήθηκε μια άλλη πορεία, αυτή τη φορά υποστηρικτών του προέδρου.

(Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ)