Κλήτευση στον στενό κύκλο Τραμπ

Κλήτευση στον στενό κύκλο Τραμπ

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την κλήτευση του Μάικλ Φλιν, πρώην συμβούλου εθνικής ασφαλείας του προέδρου Τραμπ, για τις θρυλούμενες ρωσικές παρεμβάσεις στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου αποφάσισε η επιτροπή μυστικών υπηρεσιών της Γερουσίας, ύστερα από την άρνησή του να καταθέσει έγγραφα που του είχαν ζητηθεί.

Οι αρμόδιες επιτροπές της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων που ερευνούν εκ παραλλήλου τις καταγγελίες περί ρωσικής ανάμειξης έχουν ζητήσει από αρκετούς πρώην συνεργάτες του Ντόναλντ Τραμπ να προσκομίσουν αντίγραφα emails και επιστολών, καταγραφές τηλεφωνικών συνδιαλέξεων και κάθε είδους ντοκουμέντα σχετικά με ενδεχόμενες συναντήσεις τους με Ρώσους αξιωματούχους ή επιχειρηματίες. Μεταξύ άλλων, έχουν κληθεί να προσκομίσουν στοιχεία οι Ρότζερ Στόουν, Κάρτερ Πέιτζ και Πολ Μάναφορτ, όλοι τους στενοί συνεργάτες του Ντόναλντ Τραμπ κατά την προεκλογική περίοδο.

Ο Φλιν αναγκάστηκε να παραιτηθεί ύστερα από σύντομη θητεία στο αξίωμα του συμβούλου εθνικής ασφαλείας όταν διαπιστώθηκε ότι έδωσε εσφαλμένες πληροφορίες στον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς για τις επαφές του με τη Μόσχα.

Στο μεταξύ, συνεχίζεται ο θόρυβος για την αιφνιδιαστική απόλυση του διευθυντή του FBI Τζέιμς Κόουμι από τον Ντόναλντ Τραμπ, ενέργεια που μεταφράστηκε από τους Δημοκρατικούς ως προσπάθεια παρεμπόδισης των ερευνών για τις καταγγελίες περί ρωσικής ανάμειξης. Ο ίδιος ο Κόουμι δεν θέλησε να δώσει συνέχεια. Στην αποχαιρετιστήρια επιστολή του προς τα στελέχη του FBI αναφέρει ότι «ένας πρόεδρος μπορεί να απολύσει τον διευθυντή της υπηρεσίας για οποιονδήποτε λόγο ή χωρίς να υπάρχει λόγος». Οι Δημοκρατικοί ζήτησαν, μετά την αποπομπή Κόουμι, ανεξάρτητη έρευνα για τις σχέσεις επιτελείου Τραμπ – Ρωσίας, κάτι που απέρριψε ωστόσο ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία Μιτς Μακόνελ.

Λάδι στη φωτιά της φημολογίας περί παρεμπόδισης των ερευνών από τον Λευκό Οίκο έριξαν χθεσινά ρεπορτάζ, σύμφωνα με τα οποία ο Κόουμι είχε ζητήσει, λίγες ημέρες πριν από την απόλυσή του, περισσότερο προσωπικό για τη διερεύνηση της υπόθεσης από το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Αποπομπή Σπάισερ;

Στο μεταξύ, ενισχύονται οι ψίθυροι περί πιθανής αποπομπής του εκπροσώπου Τύπου του Λευκού Οίκου Σον Σπάισερ. Ο πρόεδρος Τραμπ του έδωσε άδεια λίγων ημερών για να εκπληρώσει τις στρατιωτικές υποχρεώσεις του, ως έφεδρος αξιωματικός του Ναυτικού στο Πεντάγωνο, με αποτέλεσμα τα καθήκοντά του να εκτελεί η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου Σάρα Σάντερς. Σύμφωνα με το CNN, ο Ντόναλντ Τραμπ παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις επιδόσεις της Σάντερς, έχοντας απογοητευθεί από τον Σπάισερ αναφορικά με τον χειρισμό της υπόθεσης Κόουμι.

Σε μια απόπειρα πολιτικής αντεπίθεσης, ο Ντόναλντ Τραμπ επρόκειτο να υπογράψει χθες το βράδυ προεδρικό διάταγμα για τη συγκρότηση επιτροπής που θα διερευνήσει τις (δικές του) καταγγελίες περί νοθείας εις βάρος των Ρεπουμπλικανών, στις τελευταίες προεδρικές εκλογές. Επικεφαλής της επιτροπής αναμένεται να τεθούν ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς και ο αντικυβερνήτης του Κάνσας Κρις Κόμπαχ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή