«Οχι» Μέρκελ στην υποχρεωτική στράτευση

«Οχι» Μέρκελ στην υποχρεωτική στράτευση

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ απέρριψε χθες τις προτάσεις για επαναφορά της υποχρεωτικής στράτευσης, που διατυπώθηκαν με αφορμή την ανακάλυψη πυρήνα φερόμενων ως ακροδεξιών τρομοκρατών στο στράτευμα. Η πρόταση για επαναφορά της υποχρεωτικής θητείας έγινε με το σκεπτικό ότι οι κληρωτοί μπορούν να ελέγχουν τις ενδεχόμενες εξτρεμιστικές τάσεις στη στρατιωτική ιεραρχία.

«Οι κληρωτοί είναι ένα αξιόπιστο σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για να αναγνωρίζουμε τον δεξιό και αριστερό εξτρεμισμό», είχε δηλώσει ο επιφανής βουλευτής των Χριστιανοδημοκρατών Πάτρικ Ζένσμπουργκ. Η Αγκελα Μέρκελ ξεκαθάρισε ότι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί.

«Το 2011, λάβαμε μία θεμελιώδη απόφαση για τη στρατιωτική θητεία και οι μεταρρυθμίσεις που εισάγουμε πρέπει να έρχονται σε συνέχεια της απόφασης αυτής», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος. Το 2011 ήταν η χρονιά κατάργησης της υποχρεωτικής θητείας στη χώρα. «Αυτό που χρειάζεται o στρατός είναι προβλεψιμότητα». 

Παράλληλα, τόνισε ότι η χώρα δεν σκοπεύει να ενισχύσει τις γερμανικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν. Διερευνητική επίσκεψη προς αυτή την κατεύθυνση πραγματοποίησε χθες στο Βερολίνο ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ. Ο Στόλτενμπεργκ είπε ότι οι αποφάσεις για ενδεχόμενη ενίσχυση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν θα ληφθούν «εντός των προσεχών εβδομάδων». «Δεν νομίζω ότι είναι η δική μας σειρά να αυξήσουμε τις δυνάμεις μας στη χώρα αυτή», δήλωσε η Μέρκελ. «Είναι πιο σημαντικό να διασφαλίσουμε τη σταθερότητα στο Βόρειο Αφγανιστάν».

Η Γερμανία έχει την ευθύνη της εκπαίδευσης και παροχής συμβουλών στις αφγανικές κυβερνητικές δυνάμεις στο Βόρειο Αφγανιστάν. «Ο ρόλος μας θα παραμείνει να εκπαιδεύουμε, να βοηθούμε και να συμβουλεύουμε», είπε ο Στόλτενμπεργκ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή