ΚΟΣΜΟΣ

Η Γερμανία βάζει λουκέτο σε ξενοδοχείο ιδιοκτησίας Β. Κορέας

Η Γερμανία βάζει λουκέτο σε ξενοδοχείο ιδιοκτησίας Β. Κορέας

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. H γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες ότι θα προχωρήσει στο κλείσιμο ενός ξενοδοχείου που βρίσκεται στην καρδιά του Βερολίνου, προκειμένου να στερήσει από τη Βόρεια Κορέα, στην οποία ανήκει το ακίνητο, μια πηγή εσόδων. Οπως αποκαλύφθηκε, το κτίριο όπου στεγάζεται το Cityhostel, ένα ξενοδοχείο για φθηνή διαμονή σε μικρή απόσταση από τα δημοφιλέστερα αξιοθέατα στο κέντρο της γερμανικής πρωτεύουσας, είναι ιδιοκτησίας της πρεσβείας της Βόρειας Κορέας, που λαμβάνει μηνιαίως ενοίκιο ύψους 38.000 ευρώ, μετέδωσαν πολλά γερμανικά ΜΜΕ, όπως η εφημερίδα Suddeutsche Zeitung και το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ARD.

Επικαλούμενος το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας, που εξέδωσε ο ΟΗΕ τον περασμένο Νοέμβριο και προβλέπει την επιβολή νέων κυρώσεων εις βάρος της Πιονγιάνγκ εξαιτίας του πυρηνικού της προγράμματος, ο εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΕΞ επισήμανε ότι «οι αντιπροσωπεύσεις της Βόρειας Κορέας στο εξωτερικό πρέπει να περιοριστούν σε διπλωματικές και προξενικές δραστηριότητες». «Κάθε εμπορική δραστηριότητα απαγορεύεται (…) το Cityhostel του Βερολίνου δεν συνιστά διπλωματική ή προξενική δραστηριότητα», τόνισε ο Μάρτιν Σέφερ και η γερμανική κυβέρνηση «θα κλείσει αυτήν την πηγή χρηματοδότησης για το καθεστώς της Βόρειας Κορέας όσο το δυνατόν συντομότερα».

Ο Γερμανός αξιωματούχος δεν διευκρίνισε πώς η κυβέρνηση προτίθεται να ενεργήσει, ούτε πώς το ξενοδοχείο, το οποίο δεν εκμεταλλεύεται η πρεσβεία, θα σταματήσει να λειτουργεί. Επιπλέον, ο Μάρτιν Σέφερ δεν διευκρίνισε από πότε οι γερμανικές αρχές γνωρίζουν την υπόθεση.

Την ίδια στιγμή η CIA ανακοίνωσε ότι δημιούργησε μια ειδική μονάδα, η οποία θα είναι αρμόδια για την αποτίμηση της πυρηνικής απειλής από τη Βόρεια Κορέα. Είναι η πρώτη μονάδα της αμερικανικής υπηρεσίας Πληροφοριών που ασχολείται αποκλειστικά με μία χώρα και η οποία θα συγκεντρώνει τους πόρους πολλών μονάδων και θα αναλύει τις πληροφορίες που αφορούν το πυρηνικό και βαλλιστικό πρόγραμμα της Πιονγιάνγκ.

Η δημιουργία της ανακοινώθηκε την ώρα που υπάρχουν φόβοι ότι η Βόρεια Κορέα πρόκειται σύντομα να προχωρήσει σε έκτη πυρηνική δοκιμή, κάτι που θα οξύνει ακόμη περισσότερο την ένταση στην Ανατολική Ασία. Οι ΗΠΑ δεν έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο να προχωρήσουν σε προληπτικό πλήγμα κατά της Βόρειας Κορέας, προκειμένου να την εμποδίσουν να αναπτύξει πυρηνικό πύραυλο.