ΚΟΣΜΟΣ

Ο Τραμπ απέλυσε τον Κόουμι λόγω «κακής επίδοσης»

Ο Τραμπ απέλυσε τον Κόουμι λόγω «κακής επίδοσης»

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ σχολίασε τις μεγάλες διαστάσεις της δημοσιότητας που έλαβε το ζήτημα της αποπομπής του πρώην διευθυντή του FBI Τζέιμς Κόουμι χαρακτηρίζοντας το όλο θέμα ως «σόου εντυπωσιασμού» και προκαλώντας αντιδράσεις στην Ουάσιγκτον.

Τόσο Γερουσιαστές, όσο και ο υπηρεσιακός διευθυντής του FBI τάχθηκαν υπέρ της δυναμικής συνέχισης της έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη, αναφορικά με πιθανή εμπλοκή της Ρωσίας στον προεκλογικό αγώνα των προεδρικών εκλογών του περασμένου Νοεμβρίου, στις ΗΠΑ.

Στην πρώτη του συνέντευξη από την απόλυση του Κόουμι ο Τραμπ υποστήριξε ότι ο πρώην διευθυντής του FBI, αποπέμφθηκε από τα καθήκοντά του εξαιτίας της προβληματικής επίδοσής του, αποσυνδέοντας το ζήτημα που προκλήθηκε από την έρευνα για την Ρωσία.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, δέχεται την κριτική των Δημοκρατικών που υποστηρίζουν ότι ο ίδιος, απέλυσε τον Κόουμι προκειμένου να παρεμποδίσει την έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη σχετικά με τα συμπεράσματα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών για εμπλοκή της Ρωσίας, στην προεκλογική εκστρατεία του 2016 προς όφελος του Τραμπ.

Η έρευνα αυτή έχει ενεργοποιηθεί από την ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων του Τραμπ τον Ιανουάριο κι ενδέχεται να επισκιάσει την υλοποίηση της πολιτικής ατζέντας των προεκλογικών εξαγγελιών του, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις πολιτικών κύκλων στην αμερικανική πρωτεύουσα.

«Του αρέσει η διασημότητα και θέλει να προσελκύει την προσοχή. Το FBI βρέθηκε σε κατάσταση αναταραχής. Το γνωρίζετε αυτό, επίσης, το γνωρίζω κι εγώ και όλοι το ξέρουν,» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τραμπ για τον Κόουμι το FBI, στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC News.

Ωστόσο, η περιγραφή του Τραμπ για την κατάσταση, ήταν διαφορετική από την εικόνα Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών, στην αρμόδια επιτροπή της Γερουσίας που ασχολείται με την έρευνα για τη Ρωσία.

Στη διάρκεια ακρόασης που έγινε χθες, τόσο ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της επιτροπής Ρίτσαρντ Μπουρ, όσο κι ο ηγέτης των Δημοκρατικών σε αυτήν Μάρκ Γουόρνερ, εκφράστηκαν θετικά για τον Κόουμι. Ο Γουόρνερ δήλωσε προσβεβλημένος από τα σχόλια του Τραμπ για τον πρώην διευθυντή του FBI.

Από την πλευρά του, ο υπηρεσιακός διευθυντής του FBI, Άντριου Μάκαμπι αντέκρουσε στη διάρκεια της παραπάνω ακρόασης, τον ισχυρισμό του Τραμπ για “αναταραχή” στο FBI, τονίζοντας ότι ο Κόουμι απολάμβανε της «ουσιαστικής εμπιστοσύνης» των στελεχών της υπηρεσίας, ενώ «το ίδιο συμβαίνει και σήμερα.»

Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, είχε γνωστοποιήσει χθες το πρωί ότι ο Τραμπ επρόκειτο να επισκεφτεί το διοικητήριο του FBI. Ωστόσο, αργότερα, το MSNBC ανέφερε ότι το σχέδιο αυτό για την επίσκεψη του Τραμπ εγκαταλείφθηκε, μετά την ενημέρωση που είχε ο Λευκός Οίκος από στελέχη της υπηρεσίας για μια ψυχρή υποδοχή του Τραμπ εξαιτίας του κλίματος που έχει προκληθεί μετά την αποπομπή του Κόουμι.

Για την πλήρωση της θέσης του νέου διευθυντή του FBI υπάρχουν αρκετοί υποψήφιοι σύμφωνα με αξιωματούχου του Λευκού Οίκου. Μεταξύ αυτών, ο Ρεπουμπλικάνος πρώην μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάικ Ρότζερς, ο Ρεπουμπλικάνος, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων και πρώην ομοσπονδιακός εισαγγελέας, Τρέι Γκάοντι, η Άλις Φίσερ με θητεία στο αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης επί προεδρίας του Τζορτζ Μπους του νεότερου κaι ο Ρέι Κέλι, πρώην επιθεωρητής στην αστυνομική διεύθυνση της Νέας Υόρκης.

Ο διορισμός του νέου διευθυντή του FBI θα πρέπει να επικυρωθεί από τη Γερουσία των ΗΠΑ.

Από την πλευρά του, ο Μάκαμπι υποσχέθηκε να ενημερώσει τους Γερουσιαστές για οποιαδήποτε ενδεχόμενη παρέμβαση του Λευκού Οίκου στην έρευνα του FBI για την Ρωσία. «Κατά την προσωπική μου γνώμη και πίστη, το FBI θα εξακολουθήσει να διερευνά την υπόθεση για ενδεχόμενη εμπλοκή της Ρωσίας,» δήλωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος στους γερουσιαστές.

Η Μόσχα από την μεριά της, αρνείται κάθε εμπλοκή στην προεκλογική εκστρατεία των ΗΠΑ, ενώ και η κυβέρνηση Τραμπ απορρίπτει τους ισχυρισμούς για οποιαδήποτε επαφή της με τη Ρωσία.

Ο Τραμπ δήλωσε ότι με την αποπομπή του Κόουμι γνώριζε ότι θα προκαλούσε «σύγχυση στους ανθρώπους,» αλλά κι επέκταση της έρευνας για τη Ρωσία. «Είναι γεγονός ότι όταν αποφάσισα να το πράξω είπα στον εαυτό μου, αυτή η ιστορία με τη Ρωσία είναι μία δικαιολογία των Δημοκρατικών για την αποτυχία τους στις εκλογές, καθώς έχασαν μία προεδρική εκλογή που θα ήθελαν να είχαν κερδίσει,» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τραμπ στο NBC.

Ο ίδιος, υποστήριξε ότι ποτέ δεν άσκησε πιέσεις στον Κόουμικι αναφορικά με τον τερματισμό της έρευνας για τη Ρωσία. «Εάν η Ρωσία έκανε κάτι, θέλω να το ξέρω. Δεν υπάρχει κάποια συνωμοσία δική μου ή κάποιου μέλους της προεκλογικής μου εκστρατείας με τους Ρώσους. Οι Ρώσοι δεν επηρέασαν το εκλογικό αποτέλεσμα,» τόνισε ο Τραμπ.

(ΑΠΕ – ΜΠΕ / REUTERS)