ΚΟΣΜΟΣ

ZDF – Δημοσκόπηση: Μπροστά με 32% το CDU στη Βόρεια Ρηνανία – Βεστφαλία

ZDF – Δημοσκόπηση: Μπροστά με 32% το CDU στη Βόρεια Ρηνανία – Βεστφαλία

Το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα (CDU) προηγείται κατά μία ποσοστιαία μονάδα του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD), σύμφωνα με την δημοσκόπηση του δεύτερου δημόσιου τηλεοπτικού δικτύου ZDF, την τελευταία η οποία διεξήχθη πριν τις εκλογές της Κυριακής στη Βόρεια Ρηνανία- Βεστφαλία, το μεγαλύτερο γερμανικό κρατίδιο. Ετσι τα ποσοστά των δύο κομμάτων είναι 32% για το CDU (σταθερό σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση του ZDF) και 31% (+1%) αντίστοιχα.

Οι Πράσινοι (Die Grünen) λαμβάνουν 6,5% (-1%) ,το Φιλελεύθερο κόμμα (FDP) ανεβάζει το ποσοστό του στο 13,5% (+1,5%), η Αριστερά (Die Linke) παραμένει σταθερή στο 6% και το ακροδεξιό -λαϊκιστικό κόμμα "Εναλλακτική για την Γερμανία" (AfD) αυξάνει το ποσοστό του κατά 0,5% και ανέρχεται σε 6,5%.

Εάν τα ποσοστά αυτά επαληθευτούν στην κάλπη, τότε ο νυν κυβερνών συνασπισμός Σοσιαλδημοκρατών -Πρασίνων δεν θα είναι πλέον δυνατός. Πιθανά μετεκλογικά σενάρια είναι είτε ένας μεγάλος συνασπισμός μεταξύ CDU και SPD, είτε ένας συνασπισμός CDU, FDP, Πρασίνων. Τα ποσοστά αυτά δεν αρκούν για έναν συνασπισμό Σοσιαλδημοκρατών, Αριστεράς και Πρασίνων. Εξ άλλου η επικεφαλής του ψηφοδελτίου του SPD Χανελόρε Κραφτ τον απέκλεισε με πρόσφατη δήλωσή της.

Οι τοπικές εκλογές στην Β. Ρηνανία Βεστφαλία θεωρούνται ανέκαθεν βαρόμετρο για τις ομοσπονδιακές εκλογές, οι οποίες θα γίνουν τον Σεπτέμβριο. Υπενθυμίζεται ότι το κρατίδιο αυτό είναι προπύργιο των Σοσιαλδημοκρατών και ιδιαίτερη πατρίδα του υποψήφιου καγκελάριού τους Μάρτιν Σουλτς.

(ΑΠΕ – ΜΠΕ)