ΚΟΣΜΟΣ

Τυπική η κοινή συνέντευξη Τραμπ – Ερντογάν μετά τη συνάντηση στο Λευκό Οίκο

Τυπική η κοινή συνέντευξη Τραμπ – Ερντογάν μετά τη συνάντηση στο Λευκό Οίκο

Μία συνέντευξη Τύπου τυπικού χαρακτήρα ακολούθησε τη συνάντηση του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ με τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς οι δύο άνδρες στάθηκαν σε κοινές θεματικές και δεν απάντησαν σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Αμφότεροι, τόνισαν την πρόθεσή τους για συνεργασία της Ουάσιγκτον και της Άγκυρας ως προς τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας και δεσμεύθηκαν για την καταπολέμηση των τρομοκρατικών οργανώσεων, που επιδιώκουν την αποσταθεροποίηση της περιοχής στη Μέση Ανατολή.

Μνημονεύοντας την ανδρεία, που επέδειξαν οι Τούρκοι στρατιώτες, μαχόμενοι στο πλευρό των Αμερικανών στον πόλεμο της Κορέας, ο Τραμπ ανέφερε ότι οι ΗΠΑ προσφέρουν «συμπόνια και υποστήριξη» στον ταλανισμένο από τις τρομοκρατικές επιθέσεις τουρκικό λαό. «Υποστηρίζουμε την Τουρκία στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους και του PKK», σχολίασε ο Αμερικανός πρόεδρος, υποσχόμενος ότι η Ουάσιγκτον θα παραδώσει νέο στρατιωτικό εξοπλισμό στην Τουρκία το ταχύτερο δυνατόν.

Από την πλευρά του, ο Ερντογάν δεσμεύθηκε για την πρόθεση της Τουρκίας να συνεργαστεί για την μάχη κατά των εξτρεμιστών στη Συρία, υπογραμμίζοντας ότι «δεν υπάρχει θέση για τις τρομοκρατικές οργανώσεις στο μέλλον της περιοχής μας». «Δεν πρέπει ποτέ να επιτρέψουμε σε αυτές τις ομάδες να παραβιάσουν την θρησκευτική και εθνοτική δομή της», σημείωσε ο Τούρκος πρόεδρος. Παράλληλα, ο ίδιος δεν παρέλειψε να αναφερθεί εμμέσως στο ζήτημα του εξοπλισμού των Κούρδων του YPG, το οποίο θεωρείται παρακλάδι του PKK στη Συρία και κατ' επέκταση τρομοκρατική οργάνωση, επαναλαμβάνοντας, απευθυνόμενος προς τους Αμερικανούς, ότι είναι απαράδεκτο να παρέχεται υποστήριξη σε αυτές τις οργανώσεις.

Νωρίτερα, ο Αμερικανός πρόεδρος, ωστόσο, είχε εκφράσει την εκτίμησή του για την στάση της τουρκικής ηγεσίας στο ζήτημα της Συρίας και επισήμανε ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν κάθε προσπάθεια για να περιοερισθούν οι βιαιοπραγίες στη χώρα και να αποκατασταθεί η ειρήνη. «Προσβλέπω να συνεργαστώ με τον πρόεδρο Ερντογάν για να επιτύχουμε την ειρήνη στη Μέση Ανατολή», είπε ο Τραμπ, ευχαριστώντας τον Τούρκο ομόλογό του για την επίσκεψή του.

Ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του έκανε λόγο για μία «επίσκεψη στην Ουάσιγκτον, όπου οι δυο πλευρές θα λάβουν ιστορικές αποφάσεις», ενώ ανέφερε ότι οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις είναι καλά θεμελιωμένες. «Η διατήρηση των διμερών μας σχέσεων αποτελεί σημαντκό παράγοντα για τη διατήρηση της παγκόσμιας σταθερότητας», είπε ο ίδιος, εκφράζοντας την επιθυμία του για επέκταση της τουρκοαμερικανικής συνεργασίας.

Ο Τούρκος πρόεδρος, επίσης, έθιξε το ζήτημα της έκδοσης του Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος έχει κριθεί υπεύθυνος από την τουρκική κυβέρνηση για το σχεδιασμό του αποτυχημένου πραξικοπήματος, που ενορχηστρώθηκε το καλοκαίρι στην Τουρκία, αναφέροντας ότι ο ίδιος έχει παραθέσει ανοικτά τις προσδοκίες της Άγκυρας για την παράδοσή του στις αρχές.

Ολοκληρώνοντας, ο Ερντογάν δήλωσε ότι η εκλογή Τραμπ έχει «ξυπνήσει» νέες προσδοκίες και στόχους στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και είπε ότι ελπίζει και προσεύχεται για μελλοντική συμβουλευτική και συνεργατική δραστηριότητα με τις ΗΠΑ, που θα βασίζεται σε νέα θεμέλια.