ΚΟΣΜΟΣ

Σκόπια: Στον Ζάεφ η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης

Σκόπια: Στον Ζάεφ η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης

ΣΚΟΠΙΑ. Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης έδωσε χθες στον ηγέτη της κεντροαριστερής αντιπολίτευσης στην ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, ο πρόεδρος της χώρας Γκιόργκε Ιβάνοφ, σε μια αρχική προσπάθεια για τερματισμό του διετούς πολιτικού αδιεξόδου που κορυφώθηκε τον περασμένο μήνα με την εισβολή εξαγριωμένων διαδηλωτών στη Βουλή, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό βουλευτών και δημοσιογράφων.

Ο Ζάεφ έχει τώρα στη διάθεσή του είκοσι ημέρες για να βρει εταίρο και να σχηματίσει βιώσιμη κυβέρνηση. Ο ίδιος, πάντως, εξέφρασε χθες την ελπίδα ότι οι διαβουλεύσεις θα ολοκληρωθούν το αργότερο σε δέκα ημέρες.

Τα Σκόπια τελούν υπό καθεστώς ακυβερνησίας από τον Δεκέμβριο, όταν ο τέως πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι και το κόμμα του κέρδισαν τις εκλογές, χωρίς ωστόσο να εξασφαλίσουν κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να σχηματίσουν βιώσιμη κυβέρνηση. Μέχρι πρότινος ο Ιβάνοφ αρνούνταν να δώσει στον Ζάεφ εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, με το επιχείρημα ότι η ατζέντα του ηγέτη της αντιπολίτευσης για ενίσχυση της θέσης της αλβανικής μειονότητας υπονομεύει την εθνική κυριαρχία της χώρας.

Σχεδόν το ένα τέταρτο του πληθυσμού της ΠΓΔΜ είναι Αλβανοί. Η χθεσινή εξέλιξη χαιρετίστηκε από την Ε.Ε., της οποίας ελπίζει να γίνει μέλος η ΠΓΔΜ. «Ηταν ένα σημαντικό βήμα για τη διαδικασία συγκρότησης κυβέρνησης», είπαν σε κοινή ανακοίνωσή τους ο Ευρωπαίος επίτροπος Γιοχάνες Χαν και η επικεφαλής σε θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι. «Καλούμε όλα τα κόμματα να θέσουν κατά μέρος τις διαφορές τους και να συνεργαστούν για μια κοινή μεταρρυθμιστική ατζέντα, για να φέρουν τη χώρα ξανά στο μονοπάτι της ευρωατλαντικής ενσωμάτωσης», συμπλήρωσαν.

Ο Ζάεφ εξήγγειλε συνομιλίες με τα τρία αλβανικά κόμματα, σε μια προσπάθεια σχηματισμού συμμαχικής κυβέρνησης εντός του προσεχούς δεκαημέρου. Αιτιολογώντας τη στροφή 180 μοιρών, ο Ιβάνοφ από την πλευρά του είπε ότι «ήρθησαν τα εμπόδια τα οποία υπήρχαν για την επίδοση της εντολής σχηματισμού κυβέρνησης».