ΚΟΣΜΟΣ

Τσαβούσογλου: «Ελεύθερη η Γερμανία να αποσύρει τους στρατιώτες από το Ιντσιρλίκ»

Τσαβούσογλου: «Ελεύθερη η Γερμανία να αποσύρει τους στρατιώτες  από το Ιντσιρλίκ»

«Η Γερμανία είναι ελεύθερη να αποσύρει τους στρατιώτες της από την τουρκική βάση του Ιντσιρλίκ», δήλωσε σε συνέντευξή του ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε απάντηση των χθεσινών δηλώσεων του υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ περί εξέτασης του ενδεχομένου απόσυρσης των στρατιωτών τους από τη βάση αλλά και μεταφοράς τους σε άλλη χώρα της περιοχής. Το Βερολίνο πρέπει «να σταματήσει να χειραγωγεί την Αγκυρα», πρόσθεσε ο κ. Τσαβούσογλου.

Οι σχέσεις Αγκυρας και Βερολίνου επιδεινώθηκαν στη διάρκεια της ταραχώδους προεκλογικής εκστρατείας για το αμφιλεγόμενο δημοψήφισμα στην Τουρκία για τη συνταγματική αναθεώρηση. Πέτρα του σκανδάλου, αναφορικά με το Ιντσιρλίκ, αποτελεί η άρνηση των τουρκικών αρχών να επιτρέψουν σε Γερμανούς βουλευτές να επισκεφθούν τους 250 ομοεθνείς τους στρατιώτες που υπηρετούν στην εν λόγω βάση.

«Μπορώ μόνο να ελπίζω ότι η τουρκική κυβέρνηση θα αλλάξει στάση τις ερχόμενες ημέρες, διαφορετικά το γερμανικό Κοινοβούλιο ασφαλώς και δεν θα αφήσει τους στρατιώτες μας στην Τουρκία», δήλωσε ο κ. Γκάμπριελ σε συνέντευξή του σε γερμανική εφημερίδα. Μια μέρα νωρίτερα, η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ είχε προειδοποιήσει ότι οι Γερμανοί στρατιώτες ενδέχεται να μεταφερθούν σε άλλη χώρα, με πιθανότερη υποψήφια, σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel, την Ιορδανία.

«Ανεπαρκή τα μέτρα από το ΝΑΤΟ για την προστασία του τουρκικού εναέριο χώρου»

Πριν την συνεδρίαση του ΝΑΤΟ την ερχόμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες, ο κ. Τσαβούσογλου δήλωσε πως τα μέτρα που έχει λάβει το ΝΑΤΟ για να προστατεύσει τον τουρκικό εναέριο χώρα είναι μέχρι στιγμής ανεπαρκή.

Παράλληλα, ζήτησε την απομάκρυνση του αμερικανού ειδικού απεσταλμένου στον διεθνή συνασπισμό στη Συρία και το Ιράκ Μπρετ ΜακΓκάρκ, κατηγορώντας τον ότι υποστηρίζει τις πολιτοφυλακές των Κούρδων της Συρίας και τους κούρδους αυτονομιστές της Τουρκίας.

«Θα ήταν καλό το πρόσωπο αυτό να αντικατασταθεί», δήλωσε σήμερα ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε συνέντευξη στο ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV προσθέτοντας πως ο ΜαγκΓκαρκ «υποστηρίζει ξεκάθαρα» τις πολιτοφυλακές των Κούρδων της Συρίας YPG και τους κούρδους αυτονομιστές του PKK στην Τουρκία, δύο οργανώσεις που θεωρούνται «τρομοκρατικές» από την Άγκυρα.