«Κυκλοθυμία» Τραμπ για την έρευνα της Δικαιοσύνης

«Κυκλοθυμία» Τραμπ για την έρευνα της Δικαιοσύνης

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πρώτη αντίδραση του Ντόναλντ Τραμπ, το βράδυ της Τετάρτης, στον διορισμό ειδικού ανακριτή από το υπουργείο Δικαιοσύνης για τον ρόλο της Ρωσίας στις εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου ήταν αρκετά συγκρατημένη.

«Η πλήρης διερεύνηση της υπόθεσης θα επιβεβαιώσει αυτό που ήδη γνωρίζουμε – ότι δεν υπήρξε οποιαδήποτε διασύνδεση ανάμεσα στο επιτελείο της εκστρατείας μου και κάποια ξένη οντότητα», ανέφερε η γραπτή δήλωση του Αμερικανού προέδρου, με την οποία εξέφραζε την «προσδοκία να ολοκληρωθεί γρήγορα η έρευνα».

Χθες το πρωί, όμως, οι Αμερικανοί πολίτες ξαναβρήκαν τον γνωστό Τραμπ του… Twitter. Στο σχετικό μήνυμά του, ο Ντόναλντ Τραμπ κατήγγειλε την έρευνα, που «καλωσόριζε» το προηγούμενο βράδυ, ως «το μεγαλύτερο κυνήγι μαγισσών στην αμερικανική ιστορία». Σε άλλο μήνυμά του, περιέγραφε εαυτόν ως θύμα άδικης μεταχείρισης: «Παρ’ όλες τις παράνομες πράξεις που έλαβαν χώρα στην προεκλογική εκστρατεία της Κλίντον και στην κυβέρνηση Ομπάμα, ουδέποτε διορίστηκε ειδικός εισαγγελέας».

Οι κυκλοθυμικές αντιδράσεις Τραμπ στην υπόθεση των ερευνών, ειδικά μετά την αιφνίδια αποπομπή του διευθυντή του FBI Τζέιμς Κόουμι, έχουν φέρει σε δεινή θέση τη ρεπουμπλικανική πλειοψηφία. Σύμφωνα με το Associated Press, ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Ροντ Ρόζενσταϊν διόρισε ως ειδικό ανακριτή για την πολύκροτη υπόθεση τον πρώην διευθυντή του FBI Ρόμπερτ Μίλερ χωρίς να έχει ενημερώσει εκ των προτέρων τον Λευκό Οίκο. Πάντως, τόσο οι Ρεπουμπλικανοί όσο και οι Δημοκρατικοί χαιρέτισαν τον διορισμό του Μίλερ, ο οποίος χαίρει διακομματικής αποδοχής.

Επικαλούμενο εν ενεργεία και πρώην Αμερικανούς αξιωματούχους, το πρακτορείο Reuters αναφέρει ότι οι μέχρι στιγμής έρευνες του FBI εντόπισαν τουλάχιστον 18 τηλεφωνικές ή διαδικτυακές επικοινωνίες στελεχών του επιτελείου Τραμπ με Ρώσους αξιωματούχους στο διάστημα από τον Απρίλιο μέχρι τον Νοέμβριο του 2016. Εξι από αυτές αφορούσαν συνομιλίες του Ρώσου πρεσβευτή Σεργκέι Κίσλιακ με τον πρώην σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας Μάικλ Φλιν και άλλους συνεργάτες του Τραμπ. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι δεν έχουν εντοπίσει μέχρι στιγμής κάτι το παράνομο ή αθέμιτο στις εν λόγω επικοινωνίες. Το Κρεμλίνο απέφυγε να τοποθετηθεί στον διορισμό ειδικού ανακριτή, κάνοντας λόγο για «εσωτερική υπόθεση» των ΗΠΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή