Νέες κυρώσεις ΗΠΑ κατά της Βενεζουέλας

Νέες κυρώσεις ΗΠΑ κατά της Βενεζουέλας

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΑΡΑΚΑΣ. Νέο γύρο κυρώσεων επέβαλαν χθες οι ΗΠΑ εναντίον οκτώ μελών του ανωτάτου δικαστηρίου της Βενεζουέλας, αυτή τη φορά κατηγορώντας τους για πλήγμα στη δημοκρατία εξαιτίας της στέρησης των αρμοδιοτήτων του ελεγχόμενου από την αντιπολίτευση Κογκρέσου της χώρας. Με το αμερικανικό αυτό προεδρικό διάταγμα η προεδρία Τραμπ προχωρεί δεύτερη φορά στην επιβολή κυρώσεων κατά του Καράκας. Τον Φεβρουάριο, οι ΗΠΑ είχαν ανακοινώσει το «πάγωμα» των περιουσιακών στοιχείων του αντιπροέδρου της Βενεζουέλας, Ταρέκ ελ Αϊσάμι, ο οποίος θεωρείται ότι διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στη διακίνηση ναρκωτικών.

Στο μεταξύ, λεηλασίες καταστημάτων και μάχες με τα σώματα ασφαλείας σημειώθηκαν την Πέμπτη σε πόλεις στα δυτικά της χώρας, μία ημέρα αφότου οι Αρχές της Βενεζουέλας άσκησαν διώξεις ανθρωποκτονίας εις βάρος τριών στρατιωτών, οι οποίοι δολοφόνησαν νεαρό άνδρα την ώρα που αγόραζε πάνες για το παιδί του.

Τουλάχιστον 44 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί κατά τη διάρκεια αντικυβερνητικών ταραχών τον τελευταίο ενάμιση μήνα. Οι διαδηλωτές που στρέφονται εναντίον της κυβέρνησης απαιτούν την άμεση διεξαγωγή εκλογών, με στόχο την ανατροπή του προέδρου Μαδούρο, τον οποίο κατηγορούν για καταβαράθρωση της οικονομίας και επιβολή δικτατορίας.

Ενας από τους κυριότερους αντιπάλους του Μαδούρο, ο κυβερνήτης Ενρίκε Καπρίλες, ανέφερε την Πέμπτη ότι οι Αρχές αφαίρεσαν το διαβατήριό του σε αεροδρόμιο του Καράκας, την ώρα που ετοιμαζόταν να επιβιβασθεί σε πτήση με προορισμό τη Νέα Υόρκη. Ο Καπρίλες σκόπευε να μεταβεί στην έδρα του ΟΗΕ για να καταγγείλει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την κυβέρνηση Μαδούρο. Ο Καπρίλες, που έχει διεκδικήσει δύο φορές την προεδρία, καταδικάσθηκε τον περασμένο μήνα σε 15 χρόνια στέρησης των πολιτικών του δικαιωμάτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή