ΚΟΣΜΟΣ

Για διάδοση «Ιρανοφοβίας» κατηγορεί το ΥΠΕΞ του Ιραν τις ΗΠΑ

Για διάδοση «Ιρανοφοβίας» κατηγορεί το ΥΠΕΞ του Ιραν τις ΗΠΑ

Μετά από ένα εξαντλητικό διήμερο στην Σαουδική Αραβία ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μεταβαίνει σήμερα στο Ισραήλ σε μια προσπάθεια «αναζωογόνησης» της ειρηνευτικής διαδικασίας με επισκέψεις που θα πραγματοποιήσει στην Ιερουσαλήμ, αλλά και την Δυτική Όχθη.

Παράλληλα, το Ιράν κατήγγειλε σήμερα τις ΗΠΑ ότι πουλάει όπλα σε «επικίνδυνους τρομοκράτες» της Μέσης Ανατολής, ενώ παράλληλα διαδίδει μηνύματα που ενισχύουν την «Ιρανοφοβία».«Με τις εχθρικές πολιτικές οι ΗΠΑ “αναζωογονούν” τους τρομοκράτες της περιοχής», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών. 

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ κατήγγειλε το βράδυ της Κυριακής μέσω του λογαριασμού του στο Twitter «τις επιθέσεις» που διατυπώθηκαν εναντίον της χώρας του από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στη διάρκεια της επίσκεψής του στο Ριάντ, λέγοντας ότι η Ουάσιγκτον θέλει να «αρμέξει» χρήματα από τη Σαουδική Αραβία. 

Πρόκειται για την πρώτη επίσημη αντίδραση του Ιράν μετά την ομιλία που εκφώνησε χθες από το Ριάντ ο Τραμπ, ο οποίος κατηγόρησε την Τεχεράνη ότι «υποστηρίζει την τρομοκρατία». «Το Ιράν, που μόλις διεξήγαγε πραγματικές εκλογές, δέχθηκε επίθεση από τον πρόεδρο των ΗΠΑ σε αυτό το προπύργιο της δημοκρατίας και της μετριοπάθειας.

«Εξωτερική πολιτική ή απλώς το άρμεγμα του KSA (Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας) για $480Β;», έγραψε ειρωνικά ο Ζαρίφ στον λογαριασμό του στο Twitter. Η Ουάσιγκτον και το Ριάντ υπέγραψαν το Σάββατο, κατά την πρώτη ημέρα της επίσκεψης του Αμερικανού προέδρου, συμβόλαια πολλών εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων, εκ των οποίων 110 δισεκατομμύρια για την αγορά αμερικανικών όπλων από τη Σαουδική Αραβία. Στην ομιλία του ενώπιον εκπροσώπων περίπου πενήντα μουσουλμανικών χωρών ο πρόεδρος Τραμπ ζήτησε από όλες τις χώρες να «απομονώσουν» το Ιράν.

«Από τον Λίβανο ως το Ιράκ, περνώντας από την Υεμένη, το Ιράν χρηματοδοτεί, εξοπλίζει και εκπαιδεύει τρομοκράτες, παραστρατιωτικές οργανώσεις και άλλες τρομοκρατικές ομάδες που σπέρνουν το χάος και την καταστροφή στην περιοχή», κατήγγειλε.

Εξάλλου χθες ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Μπαχράμ Γασεμί απέρριψε τους ισχυρισμούς της Σαουδικής Αραβίας σχετικά με το βαλλιστικό πρόγραμμα του Ιράν. «Οι βαλλιστικές δραστηριότητες του Ιράν αποτελούν μέρος της αμυντικής μας πολιτικής (…) Θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε τις δραστηριότητες αυτές και (…) δεν θα επιτρέψουμε σε καμία χώρα να συζητά για την αμυντική μας πολιτική», τόνισε ο Γασεμί.

Είχε ερωτηθεί για τις δηλώσεις του Σαουδάραβα υπουργού Εξωτερικών σχετικά με το βαλλιστικό πρόγραμμα του Ιράν, οι οποίες έγιναν στη διάρκεια μιας κοινής συνέντευξης Τύπου το Σάββατο με τον Αμερικανό ομόλογό του Ρεξ Τίλερσον. Ο Τίλερσον, που συνόδευε τον Τραμπ στη Σαουδική Αραβία, κατήγγειλε επίσης «την κακή ιρανική επιρροή» στην περιοχή.

Εξέφρασε μάλιστα την ελπίδα ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί, που επανεξελέγη θριαμβευτικά την Παρασκευή για μια δεύτερη θητεία, «να βάλει τέλος στις βαλλιστικές δοκιμές» του Ιράν.