ΚΟΣΜΟΣ

Αυξάνονται τα μέτρα ασφαλείας παγκοσμίως μετά την επίθεση στο Μάντσεστερ

Αυξάνονται τα μέτρα ασφαλείας παγκοσμίως μετά την επίθεση στο Μάντσεστερ

ΗΠΑ, Ιαπωνία, Σιγκαπούρη είναι μόνο μερικές από τις χώρες που εξετάζουν την ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας σε δημόσιους χώρους (συναυλιακούς χώρους, θέατρα, αθλητικές εγκαταστάσεις), έπειτα από την τρομοκρατική επίθεση στο Μάντσεστερ με τουλάχιστον 22 νεκρούς.

Η Βρετανία βρίσκεται στο δεύτερο υψηλότερο επίπεδο συναγερμού, δηλαδή θεωρείται εξαιρετικά πιθανή μια τρομοκρατική επίθεση, έπειτα από την επίθεση αυτοκτονίας μετά τη συναυλία της αμερικανίδας τραγουδίστριας Αριάνα Γκράντε το βράδυ της Δευτέρας. 

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών επικοινώνησε με διοργανωτές προγραμματισμένων πολιτιστικών δρώμενων στη χώρα προκειμένου να ενισχυθούν τα μέτρα ασφαλείας, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters. 

Το αμερικανικό υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας ανακοίνωσε ότι παρακολουθεί στενά την κατάσταση στο Μάντσεστερ και ότι οι αμερικανοί πολίτες ενδεχομένως να παρατηρήσουν αυξημένα μέτρα ασφαλείας σε δημόσιους χώρους.

Η Ιαπωνία με την σειρά της ανακοίνωσε ότι ενισχύει τη θέση της  «σχηματίζοντας μια μονάδα συλλογής πληροφοριών αφιερωμένη στην διεθνή τρομοκρατία», σύμφωνα με εκπρόσωπο της κυβέρνησης.

Η Σιγκαπούρη, η οποία θα φιλοξενήσει Διάσκεψη για την Ασφάλεια από τις 2 ως τις 4 Ιουνίου και στην οποία θα συμμετάσχουν επικεφαλής του στρατού και των υπουργείων Άμυνας χωρών της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού, προχώρησε σε τροποποιήσεις στον Νόμο Περί Δημόσιας Τάξης τον περασμένο μήνα. Με βάση αυτές απαιτείται από τους διοργανωτές εκδηλώσεων να ενημερώνουν την αστυνομία έναν μήνα νωρίτερα αν αναμένεται συμμετοχή άνω των 5.000 προσώπων, ενώ η αστυνομία έχει δικαίωμα να απαγορεύσει την διεξαγωγή μιας δημόσιας εκδήλωσης, αν αυτή έχει πολιτικό χαρακτήρα ή περιλαμβάνει συμμετοχή ξένων προσώπων.

Ακόμη, οι διοργανωτές συναυλιών της τραγουδίστριας Μπρίτνεϊ Σπίαρς που είναι προγραμματισμένες στη Σιγκαπούρη για τον Ιούνιο δήλωσαν ότι εξετάζουν τη λήψη νέων ενισχυμένων μέτρων.

Οι διοργανωτές της έκθεσης AsiaWorld Expo του Χονγκ Κονγκ, όπου η Αριάνα Γκράντε αναμένεται να πραγματοποιήσει συναυλία τον Σεπτέμβριο, ανακοίνωσαν ότι θα ενισχύσουν τα μέτρα ασφαλείας για όλες τις συναυλίες και τις εκδηλώσεις. Εκτός από τους ελέγχους των χειραποσκευών, θα υπάρξουν ανιχνευτές μετάλλων, ενώ σχεδιάζεται να επιστρατεύσουν ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά για τον εντοπισμό τυχόν ύποπτων δεμάτων. Το Χονγκ Κονγκ βρίσκεται ήδη σε κατάσταση υψηλού συναγερμού ενόψει της προγραμματισμένης επίσκεψης του κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ την 1η Ιουλίου, όταν θα πραγματοποιηθεί και η ορκωμοσία του νέου ηγέτη της πρώην βρετανικής αποικίας.

Η εταιρεία SM investments Corp, η οποία διαχειρίζεται το κλειστό στάδιο Mall of Asia Arena στην Μανίλα, την πρωτεύουσα των Φιλιππίνων και όπου είναι προγραμματισμένο να τραγουδήσει τον Αύγουστο η Αριάνα Γκράντε, ανακοίνωσε ότι λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας.

Το μεγαλύτερο αθλητικό στάδιο της Αυστραλίας, το Melbourne Cricket Ground, επίσης ανακοίνωσε ότι επανεξετάζει τα μέτρα ασφαλείας. Ο πρωθυπουργός της χώρας Μάλκολμ Τέρνμπουλ δήλωσε ότι η κυβέρνησή του συνεργάζεται στενά με άλλες χώρες για την χάραξη στρατηγικής.

«Παρότι το επίπεδο της απειλής στην (πολιτεία) Βικτόρια παραμένει ίδιο και δεν υπάρχει κάποια απειλή προς το Melbourne Cricket Ground, εξακολουθούμε να λαμβάνουμε συμβουλές από αρμόδιες αρχές και μαζί να επανεξετάζουμε αναλόγως τα ζητήματα ασφαλείας», ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του σταδίου αναφερόμενος στην πολιτεία της οποίας η Μελβούρνη είναι πρωτεύουσα.