ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ: «Θα κάνω ό,τι μπορώ για μία ειρηνευτική συμφωνία Ισραήλ-Παλαιστίνης»

Τραμπ: «Θα κάνω ό,τι μπορώ για μία ειρηνευτική συμφωνία Ισραήλ-Παλαιστίνης»

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δεσμεύθηκε σήμερα στη Βηθλεέμ της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης να κάνει «ό,τι μπορεί» για να βοηθήσει τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστινίους να καταλήξουν σε μια ειρηνευτική συμφωνία, ωστόσο δεν αναφέρθηκε καθόλου στη λύση των δύο κρατών, που σημαίνει τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους και υπέρ της οποίας τάχθηκε και πάλι ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς, ο οποίος έκανε δηλώσεις δίπλα στον Αμερικανό πρόεδρο.

«Η ειρήνη είναι μια επιλογή που οφείλουμε να κάνουμε καθημερινά και οι ΗΠΑ είναι εδώ για να βοηθήσουν να καταστεί αυτό το όνειρο δυνατό», δήλωσε ο Τραμπ παρουσία του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς, με τον οποίο συνομίλησε το πρωί.

«Είμαι αποφασισμένος να προσπαθήσω να συναφθεί μια ειρηνευτική συμφωνία ανάμεσα στους Ισραηλινούς και τους Παλαιστινίους και έχω την πρόθεση να κάνω ό,τι μπορώ για να τους βοηθήσω να επιτύχουν αυτόν τον στόχο», πρόσθεσε.

«Ο πρόεδρος Αμπάς με διαβεβαιώνει πως είναι έτοιμος να εργασθεί με καλή πίστη για την επίτευξη αυτού του στόχου και ο πρωθυπουργός Νετανιάχου μου υποσχέθηκε το ίδιο πράγμα», υποστήριξε την επομένη της συνάντησής του στην Ιερουσαλήμ με τον ισραηλινό ηγέτη.

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος υπογράμμισε ιδιαίτερα την ανάγκη να δραστηριοποιηθεί η παλαιστινιακή οικονομία, «η οποία βρίσκεται σε μια δύσκολη περίοδο».

Η ισραηλινή κυβέρνηση υιοθέτησε το βράδυ της Κυριακής, «κατόπιν αιτήματος» του Τραμπ, μέτρα για τη διευκόλυνση της ζωής των Παλαιστινίων και τη στήριξη της οικονομίας τους, ιδιαίτερα για τα ταξίδια τους στο εξωτερικό και τις μετακινήσεις των δεκάδων χιλιάδων Παλαιστινίων που πηγαίνουν καθημερινά για να εργασθούν στο Ισραήλ.

Από την πλευρά του, ο Αμπάς, τάχθηκε και πάλι υπέρ της λύσης των δύο κρατών, που σημαίνει τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους.

«Σας επαναλαμβάνω για μια ακόμη φορά τη θέση μας, η οποία είναι αυτή των δύο κρατών κατά μήκος των συνόρων του 1967, ενός παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ που θα ζει δίπλα στο κράτος του Ισραήλ με ασφάλεια και ειρήνη», δήλωσε ο Αμπάς.

«Είμαστε έτοιμοι να ανοίξουμε τον διάλογο με τους ισραηλινούς γείτονές μας για να ενισχύσουμε την εμπιστοσύνη και να δημιουργήσουμε μια αληθινή ευκαιρία για την ειρήνη», προσέθεσε.

Διότι, υπογράμμισε, «το θεμελιώδες πρόβλημά μας δεν είναι εναντίον του ιουδαϊσμού ως θρησκείας, αλλά εναντίον της κατοχής, του εποικισμού και της άρνησης των Ισραηλινών να αναγνωρίσουν το κράτος της Παλαιστίνης, όπως κάναμε εμείς για αυτούς».