Ντουτέρτε: «Δεν αποκλείεται η επιβολή στρατιωτικού νόμου σε όλη τη χώρα»

Ντουτέρτε: «Δεν αποκλείεται η επιβολή στρατιωτικού νόμου σε όλη τη χώρα»

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν αποκλείει το σενάριο να επιβάλλει στρατιωτικό νόμο σε ολόκληρη τη χώρα, δήλωσε την Τετάρτη ο πρόεδρος των Φιλιππίνων, Ροντρίγκο Ντουτέρτε, εφόσον η απειλή του Ισλαμικού Κράτους εξαπλωθεί σε περισσότερες περιοχές της χώρας.

Ο Ντουτέρτε ακύρωσε την επίσκεψη του στη Ρωσία και κήρυξε το νότιο νησί της χώρας, Μιντανάο, υπό στρατιωτικό νόμο την Τρίτη, λόγω της έντονης παρουσίας ανταρτών που συνδέονται με το ΙΚ στα εδάφη του και μετά από αποτυχημένη επιδρομή εναντίον ενός κρησφύγετου τους, τονίζοντας ότι είναι διατεθειμένος να διατηρήσει την έκτακτη αυτή κατάσταση και για έναν χρόνο αν είναι αναγκαίο. Σκοπός του Ντουτέρτε είναι η αντιμετώπιση της ισλαμιστικής εξτρεμιστικής οργάνωσης Μάουτε, η οποία δρα στην περιοχή.

Επιπλέον, ο Ντουτέρτε τόνισε ότι δεν θα ανεχθεί καθόλου παραβάσεις κάτω από τον στρατιωτικό νόμο, υπογραμμίζοντας για μία ακόμη φορά ότι θα αντιμετωπίσει με σκληρότητα το φαινόμενο της τρομοκρατίας στη χώρα.

Στο μεταξύ, οι Ισλαμιστές μαχητές αποκεφάλισαν έναν αρχηγό της αστυνομίας και συνέλαβαν πολλούς ομήρους, ανάμεσα στους οποίους και ένα n ιερέα, στην πόλη Μαράουι της νήσου, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Τρομοκράτες σταμάτησαν τον αρχηγό της αστυνομίας της Μαλαμπάνγκ ενώ επέστρεφε στο σπίτι του και πιστεύω πως τον αποκεφάλισαν αμέσως επιτόπου», δήλωσε ο πρόεδρος για να δικαιολογήσει τον στρατιωτικό νόμο που επιβλήθηκε στο νησί των 22 εκατομμυρίων κατοίκων.

Νωρίτερα σήμερα, Ισλαμιστές μαχητές εισέβαλαν σε έναν καθεδρικό ναό της κατά βάση μουσουλμανικής πόλης και συνέλαβαν τον ιερέα Τσίτο Σουγκανόμπ, καθώς και άλλα πρόσωπα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επισκοπικής Συνόδου των Φιλιππίνων, Σόκρατες Βιγέγκας.

«Απείλησαν να σκοτώσουν τους ομήρους αν δεν ανακληθούν οι κυβερνητικές δυνάμεις που εστάλησαν εναντίον τους», προσέθεσε ο Βιγέγκας. 

Οι πληροφορίες αυτές πρέπει να επιβεβαιωθούν, δήλωσε ένας περιφερειακός εκπρόσωπος του στρατού.

Οι μάχες στην πόλη ξέσπασαν έπειτα από μία επιδρομή των δυνάμεων ασφαλείας των Φιλιππίνων εναντίον ενός σημείου στο οποίο υποτίθεται ότι κρυβόταν ο Ινσιλόν Χαπιλόν, ο οποίος θεωρείται αρχηγός της Μάουτε, αδελφής οργάνωσης του Ισλαμικού Κράτους στις Φιλιππίνες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή