Αμφισβήτηση κινεζικής κυριαρχίας από ΗΠΑ

Αμφισβήτηση κινεζικής κυριαρχίας από ΗΠΑ

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Σε απόσταση 12 ναυτικών μιλίων από τεχνητή νησίδα –κατασκευασμένη από την Κίνα– στο διαφιλονικούμενο νησιωτικό σύμπλεγμα των Σπράτλι στον Ειρηνικό Ωκεανό, διήλθε αμερικανικό πολεμικό πλοίο προκαλώντας την αντίδραση του Πεκίνου.

Πρόκειται για την πρώτη τέτοια αμφισβήτηση της κινεζικής κυριαρχίας από την Ουάσιγκτον, μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με αξιωματούχο του Πενταγώνου, το αμερικανικό αντιτορπιλικό «Ντιούι» διήλθε σε απόσταση 12 ναυτικών μιλίων από τον ύφαλο Μίστσιφ στο σύμπλεγμα των Σπράτλι. Η Κίνα ανακοίνωσε ότι πολεμικά της πλοία προειδοποίησαν το αμερικανικό πολεμικό σκάφος, ενώ το Πεκίνο απηύθυνε «αυστηρό διάβημα» με αποδέκτη την αμερικανική πρεσβεία στο Πεκίνο.

Η αμερικανική περιπολία σηματοδοτεί προσπάθεια αντίδρασης στις κινεζικές προσπάθειες περιορισμού της ελεύθερης ναυσιπλοΐας στα ύδατα των Σπράτλι.

Αμερικανός αξιωματούχος επισήμανε ότι η διέλευση ήταν νόμιμη, σύμφωνα με περυσινή απόφαση του διεθνούς δικαστηρίου της Χάγης, που αποφάνθηκε ότι το κινεζικό αίτημα για επέκταση των χωρικών υδάτων της χώρας στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, πέρα από τα 12 ναυτικά μίλια, δεν είναι νόμιμο.

Επικρίσεις

Οι ΗΠΑ έχουν επικρίνει την κατασκευή νησίδων, με προσχώσεις, και τη δημιουργία μικρών ναυστάθμων στην περιοχή. Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Αμυνας, Ρεν Γκουοτσιάνγκ, είπε ότι δύο κινεζικές φρεγάτες προειδοποίησαν το αμερικανικό σκάφος ζητώντας του να εγκαταλείψει τη θαλάσσια περιοχή. «Ο τυχοδιωκτισμός της αμερικανικής πλευράς έχει πλήξει την εξομάλυνση της κατάστασης στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και δεν ωφελεί την ειρήνη και τη σταθερότητα», δήλωσε ο κ. Ρεν. Το σύμπλεγμα των Σπράτλι διεκδικούν οι Φιλιππίνες, το Μπρουνέι, η Μαλαισία, το Βιετνάμ και η Ταϊβάν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή