ΚΟΣΜΟΣ

Κριτική του Νίκολας Μπερνς στον Ντόναλντ Τραμπ

Κριτική του Νίκολας Μπερνς στον Ντόναλντ Τραμπ

Την άποψη του πως οι χώρες του ΝΑΤΟ «οφείλουν τεράστια χρηματικά ποσά»  εξέφρασε για μία ακόμα φορά ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ,  κατά την σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλες. Ο κ. Τραμπ ωστόσο δεν αναφέρθηκε στο άρθρο 5 της καταστατικής συνθήκης του όπου ρητά αναφέρεται η δέσμευση των κρατών μελών του Οργανισμού να θεωρήσουν οποιαδήποτε «ένοπλη επίθεση» προς σύμμαχο κράτος ως επίθεση εναντίον όλων των μελών του.

«Το ΝΑΤΟ στο μέλλον θα πρέπει να εστιάζει στην τρομοκρατία και στην μετανάστευση, καθώς και στις απειλές που θέτει η Ρωσία στα ανατολικά και νότια σύνορα του ΝΑΤΟ. Για αυτούς τους λόγους είπα απευθείας στον (Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς) Στόλτενμπεργκ και στις χώρες του Οργανισμού ότι πρέπει να πληρώνουν το μερίδιό τους και τις οικονομικές τους υποχρεώσεις», σημείωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ σημειώνοντας ακόμα πως «τα 23 από τα 28 κράτη–μέλη εξακολουθούν να μην πληρώνουν την συμμετοχή τους. Είναι άδικο για τους Αμερικανούς φορολογουμένους».

Ο πρώην αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ και πρώην υφυπουργός Εξωτερικών Νίκολας Μπερνς με ένα tweet άσκησε κριτική στον αμερικανό πρόεδρο λέγοντας πως ήταν μεγάλο λάθος του Τραμπ να μην υποστηρίξει το εν λόγω άρθρο, το οποίο υποστηρίζει κάθε πρόεδρος των ΗΠΑ από την εποχή του Τρούμαν.