Οι παραλίες των ΗΠΑ, έτοιμες για «καλλιστεία»

Οι παραλίες των ΗΠΑ, έτοιμες για «καλλιστεία»

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αραγε η επόμενη καλύτερη παραλία των ΗΠΑ θα βρίσκεται στη Φλόριντα; Κάτι τέτοιο θεωρείται πολύ πιθανό καθώς πρόκειται να ανακοινωθούν στο εγγύς μέλλον οι δέκα καλύτερες αμερικανικές παραλίες. Η Φλόριντα κατέλαβε το 2016 τη δεύτερη θέση μετά το θαλάσσιο πάρκο του Κόλπου Χαναούμα στη Χαβάη. Δεύτερη ήρθε η Σιέστα Μπιτς, κοντά στη Σαρασότα. Τώρα το στέμμα μπορεί να το πάρει η Σιέστα Μπιτς, μία παραλία η οποία έχει τιμηθεί πολλές φορές. Το 2011 είχε ονομαστεί η καλύτερη παραλία στις ΗΠΑ, όπως εξάλλου και φέτος στο TripAdvisor.

Η παραλία είναι γνωστή για την κατάλευκη άμμο της, η οποία στην πραγματικότητα ποτέ δεν νιώθεις να σου καίει τα πόδια. Τα καταγάλανα νερά της μοιάζουν καθαρά και διάφανα και πραγματικά αποτελούν μία πρόκληση για τους κολυμβητές και τους λάτρεις της θάλασσας.

Ο Λέτερμαν, επικεφαλής του Εργαστηρίου Παράκτιων Μελετών του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Φλόριντα, άρχισε να κατατάσσει τις παραλίες σύμφωνα με το φυσικό τους κάλλος το 1991 και επί 25 χρόνια κατονομάζει την ομορφότερη παραλία στις ΗΠΑ. Οι νικητές δεν μπορούσαν να επικρατήσουν και την επόμενη χρονιά, αλλά αυτό ίσχυε μέχρι πέρυσι οπότε και αναδιαμόρφωσε τη λίστα με τις υποψήφιες παραλίες.

50 κριτήρια

Ο Λέτερμαν χρησιμοποιεί 50 κριτήρια για να αξιολογήσει τις παραλίες, όπως η ποιότητα των υδάτων και της άμμου, αλλά και πόσο ασφαλείς είναι, όπως εξάλλου και ποια είναι η περιβαλλοντική διαχείριση. Στη νέα λίστα για το 2016, η Φλόριντα δεν έχει μόνο τη Σιέστα Μπιτς στις καλύτερες δέκα παραλίες αλλά και το πολιτειακό πάρκο Γκρέιτον Μπιτς στη Σάντα Ρόζα Μπιτς, που ήταν η πρώτη στη λίστα του 1994, όπως εξάλλου και το πολιτειακό πάρκο του νησιού Καλαντέσι που είναι προσβάσιμο μόνο διά θαλάσσης.

Κατά συνέπεια και οι τρεις αυτές παραλίες είναι υποψήφιες για να καταλάβουν τον τίτλο της καλύτερης παραλίας στις ΗΠΑ. Οι παραλίες της Φλόριντα φαίνεται να τα κατάφεραν ικανοποιητικά και στην κατάταξη που δίνει στη δημοσιότητα το TripAdvisor, το 2016 η Κλιαργουότερ Μπιτς είχε ονομαστεί η καλύτερη παραλία.  Από την άλλη, σύμφωνα με τα στοιχεία, ο ένας στους τρεις ανθρώπους στον πλανήτη είναι εκτεθειμένος στον κίνδυνο σεισμού, σχεδόν διπλάσιοι σε σχέση με ό,τι συνέβαινε πριν από 40 χρόνια. Ο σεισμός είναι ο κίνδυνος που απειλεί τους περισσότερους ανθρώπους στη Γη.

Επίσης, περίπου ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι σε 155 χώρες κινδυνεύουν από πλημμύρες, ενώ 414 εκατομμύρια ή το 6% του παγκόσμιου πληθυσμού ζουν κοντά σε ένα από τα 220 πιο επικίνδυνα ηφαίστεια της Γης. Οι εκτιμήσεις περιλαμβάνονται στον νέο «Ατλαντα του Ανθρώπινου Πλανήτη 2017», που έδωσε στη δημοσιότητα το Κοινό Ερευνητικό Κέντρο της Κομισιόν. Ο Ατλαντας, που θα παρουσιασθεί επίσημα σε διεθνή συνδιάσκεψη για τη μείωση του κινδύνου από φυσικές καταστροφές, η οποία θα γίνει στο Κανκούν του Μεξικού, κατατάσσει τις χώρες ανάλογα με τον αριθμό των ανθρώπων και την έκταση των δομημένων περιοχών που είναι εκτεθειμένες στον κίνδυνο των κυριότερων φυσικών κινδύνων.

Η Ελλάδα είναι μία από αυτές τις περιοχές όπου το ποσοστό του πληθυσμού που κινδυνεύει από σεισμό ξεπερνάει το 80%. Πάνω από 170 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ευρώπη είναι εκτεθειμένοι σε σεισμό, σχεδόν το ένα τέταρτο του ευρωπαϊκού πληθυσμού, με τη μεγαλύτερη αναλογία σε Ιταλία, Ρουμανία και Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή