ΚΟΣΜΟΣ

Μέρκελ: Η Ευρώπη δεν μπορεί πλέον να βασίζεται στις ΗΠΑ και τη Βρετανία

Μέρκελ: Η Ευρώπη δεν μπορεί πλέον να βασίζεται στις ΗΠΑ και τη Βρετανία

Η Ευρώπη «πρέπει να πάρει τη μοίρα της στα δικά της χέρια» εκτίμησε η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, υπό το φως του Brexit και της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ – δείγματα που υποδεικνύουν πως Ουάσιγκτον και Λονδίνο δεν μπορούν πλέον να αποτελούν στήριγμα των Ευρωπαίων. 

«Οι εποχές που μπορούσαμε πλήρως να βασιστούμε σε άλλους έχουν σχεδόν παρέλθει. Αυτό βίωσα τις τελευταίες ημέρες», σχολίασε η Μέρκελ ενώπιον υποστηρικτών της στο Μόναχο την Κυριακή. «Εμείς οι Ευρωπαίοι πρέπει ειλικρινά να πάρουμε τη μοίρα μας στα χέρια μας», τόνισε η ίδια, προσθέτοντας ότι παρά τις προσπάθειες της Γερμανίας και των ευρωπαϊκών κρατών να διατηρήσουν καλές σχέσεις με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία «πρέπει να παλέψουμε για το δικό μας μέλλον». Η ίδια υπογράμμισε τη σημασία να υπάρξει θερμή συνεργασία Βερολίνου – Παρισιού μετά την εκλογή του Εμανουέλ Μακρόν στην προεδρία. 

Η Γερμανίδα καγκελάριος προχώρησε στα παραπάνω σχόλια μετά την επιστροφή της από τη σύνοδο των G7 στην Ταορμίνα της Ιταλίας, από την οποία αποχώρησε μάλλον απογοητευμένη κάνοντας λόγο για «έξι εναντίον ενός», αναφερόμενη στη στάση του Αμερικανού προέδρου.