ΚΟΣΜΟΣ

Εώς και 30 άτομα έχασαν τη ζωή τους σε ναυάγιο ανοικτά της Λιβύης

Εώς και 30 άτομα έχασαν τη ζωή τους σε ναυάγιο ανοικτά της Λιβύης

Εικοσιπέντε άτομα έχασαν την ζωή τους από ναυάγιο που σημειώθηκε στα ανοικτά της Λιβύης, όπως ανέφεραν οι εκατόν τριάντα πέντε διασωθέντες, οι οποίοι αποβιβάσθηκαν χθες στο Ποτσάλο της Κάτω Ιταλίας. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, η βάρκα στην οποία επέβαιναν οι «απελπισμένοι της θάλασσας» έχασε τη μηχανή της και άνοιξε κυριολεκτικά στα δύο, με αποτέλεσμα όλοι οι μετανάστες να πέσουν στην θάλασσα. Όσοι δεν κατάφεραν να κολυμπήσουν, ή δεν είχαν σωσίβιο, πνίγηκαν μέσα σε λίγα λεπτά, ενώ λόγω του πανικού που επικράτησε, υπήρξαν και κάποιοι που ποδοπατήθηκαν. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ο αριθμός των νεκρών δεν είναι ξεκάθαρος και κυμαίνεται μεταξύ 20 και 30 ατόμων.

Η τελευταία αυτή τραγωδία ανεβάζει τον τραγικό απολογισμό της φετινής χρονιάς στους 1.700 νεκρούς στη θάλασσα της Μεσογείου, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΗΕ.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, οι αφίξεις μεταναστών και προσφύγων στην Ιταλία από την αρχή του 2017 ξεπέρασαν τις 60.000. Την τελευταία εβδομάδα, αποβιβάσθηκαν στις ακτές της κάτω Ιταλίας, σχεδόν 10.000 άνθρωποι. Ωστόσο, συνολικά, η αύξηση των αφίξεων, σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2016, αγγίζει το 48%.

Στο μεταξύ, μία δεύτερη ομάδα επιζώντων ανέφερε στην Ύπατη Αρμοστεία πως η βάρκα στην οποία επέβαινε, ξεφούσκωσε την περασμένη Τετάρτη, εκφράζοντας φόβους πως περίπου 82 συνεπιβάτες τους έχασαν τη ζωή τους.

Την ίδια ημέρα περισυνελέγησαν 33 πτώματα, μεταξύ αυτών και 13 γυναίκες και 7 παιδιά, όταν μια ξύλινη βάρκα αναποδογύρισε, με αποτέλεσμα περίπου 200 άνθρωποι να πέσουν στο νερό την ώρα που ξεκινούσε η επιχείρηση για τη διάσωσή τους.

Οι πρόσφυγες που φεύγουν από τις χώρες τους για να γλιτώσουν από τη βία και τις οικονομικές δυσκολίες στην Αφρική έχουν καταγγείλει επανειλημμένα ότι ο θαλάσσιος δρόμος είναι ο μόνος που διαθέτουν για να ξεφύγουν από τις κακοποιήσεις και την αιχμαλωσία στη Λιβύη, όπου οι διακινητές δρουν ανενόχλητοι.

«Αρκετοί πρόσφυγες και μετανάστες που έφτασαν το Σαββατοκύριακο στη Λαμπεντούζα είχαν τραύματα από σφαίρες», κατήγγειλε ο Μπάμπαρ Μπάλοχ, εκπρόσωπος της UNHCR από τη Γενεύη.

«Ένας άνδρας είπε στο προσωπικό μας ότι δέχθηκε πυροβολισμό στο πόδι από μέλη πολιτοφυλακών της Λιβύης, οι οποίοι επίσης του έκλεψαν τα υπάρχοντά του», πρόσθεσε.

«Ένας άλλος άνδρας δέχθηκε μια σφαίρα στο χέρι και βασανίστηκε από έναν διακινητή προκειμένου να του αποσπάσει χρήματα. Πολλοί επιζώντες έχουν επίσης αναφέρει ότι έχουν δει φίλους τους να πυροβολούνται ή να σκοτώνονται στη Λιβύη», επεσήμανε.

(Πηγή: REUTERS, ΑΠΕ-ΜΠΕ)