Στο μικροσκόπιο του FBI η συνάντηση Κούσνερ – Γκόρκοφ

Στο μικροσκόπιο του FBI η συνάντηση Κούσνερ – Γκόρκοφ

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο γαμπρός και σύμβουλος του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ, αναζητούσε ευθεία γραμμή επικοινωνίας με τον Βλαντιμίρ Πούτιν – μια αναζήτηση που τον οδήγησε, στα μέσα Δεκεμβρίου, να συναντήσει Ρώσο τραπεζίτη που διατηρεί πολλούς οικονομικούς δεσμούς με τη ρωσική αντικατασκοπεία και στον οποίο οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει κυρώσεις.

Η ομοσπονδιακή δικαιοσύνη και το Κογκρέσο εξετάζουν τώρα ποιος ήταν ο σκοπός της συνάντησης αυτής. Ο τραπεζίτης Σεργκέι Γκόρκοφ είναι στενός συνεργάτης του Ρώσου προέδρου, αλλά δεν είναι γνωστός ως διπλωματικός απεσταλμένος του. Αυτό εγείρει το ερώτημα γιατί συναντήθηκε με τον Κούσνερ ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η αλλαγή σκυτάλης στον Λευκό Οίκο.

Οταν οι New York Times αποκάλυψαν τη συνάντηση, τον Μάρτιο, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου είπε ότι η συνάντηση είχε γίνει κατόπιν αιτήματος του Ρώσου πρέσβη στην Ουάσιγκτον Σεργκέι Κίσλιακ. Ο Κούσνερ μαζί με τον πρώην σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας Μάικλ Φλιν είχαν συναντήσει νωρίτερα τον Κίσλιακ για να συζητήσουν πώς θα αποκατασταθούν γραμμές επικοινωνίας με Ρώσους αξιωματούχους στη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου. Ομως τώρα, νυν και πρώην Αμερικανοί αξιωματούχοι θεωρούν ότι ο Κούσνερ μπορεί να προσπαθούσε να ανοίξει ευθεία γραμμή επικοινωνίας με τον Πούτιν, έξω από τα διπλωματικά κανάλια. Κάτι τέτοιο δεν θα ήταν παράνομο, αλλά θα ήταν άκρως ασυνήθιστο.

Ο Κούσνερ δεν αποκάλυψε τις επαφές αυτές όταν έκανε αίτηση για διαπίστευση ασφαλείας τον Ιανουάριο, αν και αργότερα τροποποίησε την αίτηση αναγράφοντας τις συναντήσεις με τον πρέσβη Κίσλιακ και τον τραπεζίτη Γκόρκοφ.

Το FBI εξετάζει τη συνάντηση Κούσνερ – Γκόρκοφ στο πλαίσιο της έρευνας για τις ρωσικές προσπάθειες επηρεασμού του αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών. Ο Γκόρκοφ είναι απόφοιτος της ακαδημίας της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ρωσίας, στην οποία εκπαιδεύονται κατάσκοποι, αν και Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν πιστεύουν ότι είναι εν ενεργεία κατάσκοπος. Θεωρούν, ωστόσο, ότι η τοποθέτησή του στο αξίωμα του επικεφαλής της Βνεσεκονόμπανκ σχετίζεται με το υπόβαθρο αυτό. Η τράπεζα ελέγχεται από κυβερνητικούς αξιωματούχους, μεταξύ αυτών και από τον πρωθυπουργό Μεντβέντεφ και έχει χρησιμοποιηθεί από τις ρωσικές υπηρεσίες για την αποστολή κατασκόπων στις ΗΠΑ, ένας εκ των οποίων συνελήφθη και ομολόγησε το 2016.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή