Ο Τραμπ αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα

Ο Τραμπ αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε να αποσύρει τις Ηνωμένες Πολιτείες από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, ανέφερε δημοσίευμα της ειδησεογραφικής ιστοσελίδας Axios την Τετάρτη, επικαλούμενο δύο μη ταυτοποιημένες πηγές με άμεση γνώση της υπόθεσης.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος έχει χαρακτηρίσει το φαινόμενο του θερμοκηπίου «φιάσκο», αρνήθηκε να εγκρίνει τη συμφωνία-ορόσημο για την κλιματική αλλαγή στη σύνοδο της Ομάδας των 7 (G7) στην Ταορμίνα της Σικελίας το Σάββατο, αναφέροντας ότι χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να αποφασίσει. Αργότερα, με κοινοποίηση του στο Twitter,  είχε ανακοινώσει πως θα προβεί σε σχετική ανακοίνωση μέσα στην εβδομάδα.

Στην απόφαση του Τραμπ αναφέρθηκε και το ειδησεογραφικό τηλεοπτικό δίκτυο Fox News, επικαλούμενο μία από τις δύο προαναφερθείσες πηγές.

Η συμφωνία, στην οποία συμμετέχουν σχεδόν 200 χώρες και η οποία πάρθηκε στο Παρίσι το 2015, στοχεύει στη μείωση της υπερθέρμανσης του πλανήτη μέσω της μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, καθώς και άλλων αερίων που προέρχονται από την καύση ορυκτών καυσίμων. Κάτω από τη συμφωνία, οι ΗΠΑ οφείλουν να μειώσουν τις εκπομπές τους κατά 26 με 28 ποσοστιαίες μονάδες στο χρονικό διάστημα 2005-2025.

Σύμφωνα με την ειδησεογραφική ιστοσελίδα Axios, την απόσυρση θα αναλάβει μία ομάδα, της οποίας ηγείται ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Προστασίας Περιβάλλοντος (EPA), Σκοτ Προύιτ, και η οποία θα επιλέξει μεταξύ μίας επίσημης σταδιακής απόσυρσης που μπορεί να διαρκέσει μέχρι και τρία χρόνια, και μίας απότομης απόσυρσης από τη συνθήκη του ΟΗΕ, πάνω στην οποία βασίζεται η συμφωνία, η οποία θα γίνει πιο γρήγορα αλλά και πιο ακραία.

Η απόφαση για την απόσυρση από τη συμφωνία επηρεάστηκε σημαντικά από ένα γράμμα που υπέγραψαν 22 Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές, μεταξύ των οποίων και ο ηγέτης των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία, Μιτς Μακόνελ, το οποίο τασσόταν ανοιχτά υπέρ μίας στροφής 180 μοιρών σε σχέση με την κλιματική πολιτική που ακολούθησε ο προκάτοχος του Τραμπ, Μπαράκ Ομπάμα, σημείωνει το δημοσίευμα.

Ο τελευταίος, σε επίσκεψη του στην Ευρώπη νωρίτερα αυτό τον μήνα, είχε εκφραστεί με πολύ θερμά λόγια για την ιστορική συμφωνία, στην επίτευξη της οποίας συνέβαλε σημαντικά και ο ίδιος.

Οι υποστηρικτές της συμφωνίας εκφράζουν ανησυχίες σχετικά με τις επιπτώσεις που ενδέχεται να έχει μία αμερικανική έξοδος, φοβούμενοι ότι άλλα έθνη μπορεί να επηρεαστούν και να χαλαρώσουν τις υποχρεώσεις και τις δεσμεύσεις τους απέναντι στη συμφωνία ή ακόμη και να αποχωρήσουν και αυτά από αυτή.

Επιπλέον, οι επιπτώσεις για τη λειτουργία της συμφωνίας αναμένεται να είναι μεγάλες, καθώς η τελευταία βασίζεται κυρίως στην αφοσίωση που δείχνουν σε αυτή τα μεγάλα βιομηχανικά κράτη, τα οποία, σύμφωνα με επιστήμονες, ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, την ξηρασία, καθώς και συχνότερες ισχυρές καταιγίδες.

H ανακοίνωση της απόφασης του Τραμπ για τη συμφωνία του Παρισιού θα ανακοίνωθει τις επόμενες ημέρες, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο ίδιος με κοινοποίηση του στο Twitter.

I will be announcing my decision on the Paris Accord over the next few days. MAKE AMERICA GREAT AGAIN!

Στην είδηση της αναμενόμενης αποχώρησης των ΗΠΑ από την συνθήκη για το κλίμα, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον δεν έχει προειδοποιήσει για ένα τέτοιο ενδεχόμενο. 

Ο πρέσβης της Γαλλίας στην Ουάσιγκτον, Ζεράρ Αρό, υπογράμμισε από την πλευρά του ότι η συμμετοχή των ΗΠΑ στη συμφωνία για την κλιματική αλλαγή δεν παραβιάζει την αμερικανική εθνική κυριαρχία, προσθέτοντας ότι η δέσμευση του κάθε κράτους σε αυτήν είναι εθελούσια και μπορεί να αναθεωρηθεί.

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή