«Οχι» σε Σύνοδο ΝΑΤΟ στην Πόλη

«Οχι» σε Σύνοδο ΝΑΤΟ στην Πόλη

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την υποστήριξη αρκετών συμμάχων της, η Γερμανία εμπόδισε την Τουρκία να φιλοξενήσει την επόμενη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, όπως φιλοδοξούσε ο Ταγίπ Ερντογάν προκειμένου να βελτιώσει τη διεθνή εικόνα της κυβέρνησής του. Την πληροφορία αυτή, που προσθέτει άλλη μία διάσταση στη συνεχιζόμενη σύγκρουση Βερολίνου – Αγκυρας, δημοσίευσε στο χθεσινό φύλλο της η γερμανική εφημερίδα Die Welt και επιβεβαιώνουν ανώτατοι παράγοντες της Ατλαντικής Συμμαχίας.

Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ, η Τουρκία προσφέρθηκε να φιλοξενήσει τη Σύνοδο Κορυφής του 2018 στην Κωνσταντινούπολη, ήδη από την περυσινή, αντίστοιχη σύνοδο, που έλαβε χώρα στη Βαρσοβία. Ωστόσο η Συμμαχία ανέβαλε, σε εκείνη τη φάση, τη λήψη της οριστικής απόφασης για περαιτέρω διαβουλεύσεις. Το κλίμα μεταξύ Αγκυρας και Δύσης είχε επιδεινωθεί σοβαρά ύστερα από το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα του περυσινού καλοκαιριού. Το θέμα επανήλθε στη Σύνοδο Κορυφής της περασμένης εβδομάδας, στις Βρυξέλλες, όπου η Τουρκία επανέλαβε την πρότασή της για την Κωνσταντινούπολη. Ωστόσο, 17 κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται η Γερμανία, η Γαλλία, η Ολλανδία, η Δανία και ο Καναδάς, απέτρεψαν και πάλι τη λήψη απόφασης. «Δεν επιθυμούμε να αναβαθμίσουμε τα διεθνή διαπιστευτήρια της Τουρκίας και να δώσουμε την εντύπωση ότι το ΝΑΤΟ υποστηρίζει την εσωτερική πολιτική της τουρκικής κυβέρνησης», δήλωσε ανώτατη διπλωματική πηγή της Συμμαχίας στην Die Welt, με την προϋπόθεση της ανωνυμίας.

Η τελική απόφαση αναμένεται να ληφθεί στη σύνοδο υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ, εντός του τρέχοντος μηνός. Ως επικρατέστερη επιλογή για τη σύνοδο του 2018 εμφανιζόταν μέχρι χθες η έδρα της Συμμαχίας, οι Βρυξέλλες.

Η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί ένα ακόμη βήμα επιδείνωσης των γερμανοτουρκικών σχέσεων, που διανύουν την κατιούσα σε όλη τη διάρκεια της τελευταίας διετίας. Στην κλιμάκωση των εντάσεων καίριο ρόλο διαδραμάτισε η απόφαση της Αγκυρας να απαγορεύσει την πρόσβαση Γερμανών βουλευτών στη βάση του Ιντσιρλίκ, που χρησιμοποιείται από το ΝΑΤΟ για τις επιχειρήσεις κατά του Ισλαμικού Κράτους σε Συρία και Ιράκ, και η οποία φιλοξενεί, μεταξύ άλλων, 250 Γερμανούς στρατιώτες.

Η τουρκική κυβέρνηση δικαιολόγησε την απόφασή της ως απάντηση στην επιλογή της Γερμανίας να προσφέρει πολιτικό άσυλο σε Τούρκους στρατιωτικούς, οι οποίοι κατηγορούνται για συμμετοχή στο στρατιωτικό κίνημα του περασμένου χρόνου.

Στις 25 Μαΐου, η καγκελάριος Μέρκελ προειδοποίησε την Αγκυρα ότι θα αποσύρει τους Γερμανούς στρατιώτες από το Ιντσιρλίκ εάν δεν αρθεί η απαγόρευση των επισκέψεων. Δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου αναφέρουν ότι ως εναλλακτικές λύσεις για τη φιλοξενία των γερμανικών στρατευμάτων που βρίσκονται σήμερα στο Ιντσιρλίκ, εξετάζονται η Ιορδανία, η Κύπρος και το Κουβέιτ, με επικρατέστερη την πρώτη, λόγω γεωγραφικής γειτνίασης με τις ζώνες των επιχειρήσεων.

Στις 5 Ιουνίου θα ταξιδέψει στην Τουρκία ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, σε μια προσπάθεια αναζήτησης λύσης. Προχθές, πάντως, ο Τούρκος ομόλογός του Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι δεν θα δοθεί άδεια επίσκεψης εάν η Γερμανία δεν αλλάξει στάση έναντι της χώρας του.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή