ΚΟΣΜΟΣ

Χωρίς την Τερέζα Μέι το ντιμπέιτ

Χωρίς την Τερέζα Μέι το ντιμπέιτ

ΛΟΝΔΙΝΟ. Με δηλητηριώδη σχόλια στηλίτευσαν την απουσία της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι από το ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών, το βράδυ της Τετάρτης, οι υπόλοιποι αρχηγοί.

Η Μέι χθες επανήλθε στην εκστρατεία δριμύτερη, καλώντας τους Βρετανούς να ψηφίσουν το Συντηρητικό Κόμμα για να ολοκληρωθεί «η απελευθέρωση από τα δεσμά της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Η Μέι έστειλε στο ντιμπέιτ την υπουργό Εσωτερικών Αμπερ Ραντ, προτιμώντας να μη διακινδυνεύσει ένα τετ α τετ με τους πολιτικούς της αντιπάλους. Το ζήτημα του Brexit συζητήθηκε ελάχιστα στο ντιμπέιτ, με πιο αξιομνημόνευτη την ανταλλαγή απόψεων ανάμεσα στον Πολ Νάταλ του UKIP, o οποίος είπε ότι η Βρετανία πρέπει να φύγει χωρίς να πληρώσει κανέναν λογαριασμό, και τη Λιν Γουντ του ουαλικού κόμματος Πλεντ Κάμρι, που τον ρώτησε: «Σε ένα πραγματικό διαζύγιο δεν θα πληρώνατε τίποτα; Ολοι ξέρουμε τέτοιου είδους άντρες».

Η Μέι χθες έθεσε το Brexit στο επίκεντρο της ομιλίας της, υποστηρίζοντας ότι, «για να γίνει το Brexit επιτυχία, πρέπει να πιστεύει κανείς σε αυτό». Πριν από το δημοψήφισμα του περασμένου Ιουνίου, η τότε υπουργός Εσωτερικών είχε ταχθεί υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ε.Ε., αλλά τις τελευταίες ημέρες αναδεικνύει το Brexit σε βασικό λόγο για τον οποίο ζητάει την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων. Η Μέι επανέλαβε την τοποθέτησή της «καλύτερα καμία συμφωνία παρά μια κακή συμφωνία», η οποία βρίσκει εκ διαμέτρου αντίθετο τον επικεφαλής των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν.

Ο Κόρμπιν κατηγόρησε χθες τη Μέι ότι διακινδυνεύει να «συντρίψει τη Βρετανία κατά την έξοδο» από την Ε.Ε. και ξεκαθάρισε ότι η αποχώρηση της Βρετανίας χωρίς κάποια συμφωνημένη διαδικασία θα είναι «το χειρότερο δυνατό αποτέλεσμα». Ο Κόρμπιν υπενθύμισε ότι τα επιφανή στελέχη των Συντηρητικών, που τώρα διαχειρίζονται το Brexit, έλεγαν πριν από το δημοψήφισμα ασύστολα ψεύδη σχετικά με τα άμεσα οικονομικά οφέλη που υποτίθεται ότι θα είχε η αποχώρηση για το σύστημα υγείας.

Μία εβδομάδα πριν από τις εκλογές της 8ης Ιουνίου, η ψαλίδα μεταξύ των Συντηρητικών και των Εργατικών συνεχίζει να κλείνει, η προσωπική δημοτικότητα της Μέι εξακολουθεί να υποχωρεί, ενώ η δημοτικότητα του Κόρμπιν ανεβαίνει. Παρ’ όλα αυτά, όλες οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν επικράτηση των Συντηρητικών, με μικρότερη ή μεγαλύτερη διαφορά.