Μέρκελ: «Ακρογωνιαίος λίθος» η συμφωνία για το κλίμα, παραμένουμε δεσμευμένοι

Μέρκελ: «Ακρογωνιαίος λίθος» η συμφωνία για το κλίμα, παραμένουμε δεσμευμένοι

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη θέση της Γερμανίας ότι θα παραμείνει δεσμευμένη στη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, παρά την αποχώρηση των ΗΠΑ που ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τραμπ, γνωστοποίησε την Παρασκευή η Αγκελα Μέρκελ, τονίζοντας ότι η εν λόγο συνθήκη αποτελεί «ακρογωνιαίο λίθο» στις προσπάθειες για να προστατεύσουμε «τη Δημιουργία μας».

Σε σύντομη δήλωσή της στο γερμανικό κοινοβούλιο, η Μέρκελ δήλωσε πως δεν μπορούμε να κάνουμε πίσω στον δρόμο που άνοιξε το 1997 με το πρωτόκολλο του Κιότο για το κλίμα και συνεχίσθηκε με την «ιστορική» συμφωνία του Παρισιού το 2015.

«Η απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ να αποσυρθεί από τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα είναι πολύ λυπηρή και είμαι πολύ συγκρατημένη όταν το λέω αυτό», δήλωσε, προσθέτοντας ότι η συμφωνία χρειάζεται για να προστατευθεί το περιβάλλον. «Σε όλους όσοι θεωρούν σημαντικό το μέλλον του πλανήτη μας, λέω ας συνεχίσουμε σ' αυτόν τον δρόμο ώστε να επιτύχουμε για τη Μητέρα Γη μας», πρόσθεσε χειροκροτούμενη από βουλευτές.

Γιουνκέρ: «Καμία οπισθοδρόμηση»

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ επισήμανε, κατά την έναρξη της συνόδου κορυφής ΕΕ-Κίνας στις Βρυξέλλες, ότι δεν θα υπάρξει «οπισθοδρόμηση» σε ό,τι αφορά τη συμφωνία για το κλίμα.

«Η κοινή ηγεσία μας βεβαιώνει τους επιχειρηματικούς κύκλους, τους επενδυτές και τους ερευνητές –τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Κίνα και σε όλο τον κόσμο– ότι οφείλουν να οικοδομήσουν μια παγκόσμια οικονομία χαμηλής παραγωγής άνθρακα», υπογράμμισε ο Γιουνκέρ.

«Η Κίνα ανέκαθεν υπερασπίζεται τους πολυμερείς κανόνες, περιλαμβανομένων των κανόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου», δήλωσε από την πλευρά του ο κινέζος πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ. «Χωρίς κανόνες, αυτός ο κόσμος θα γίνει ζούγκλα», πρόσθεσε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή