Κλιμακώνεται η απομόνωση Κατάρ

Κλιμακώνεται η απομόνωση Κατάρ

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΤΟΧΑ. Διαμεσολαβητικό ρόλο προτίθεται να αναλάβει ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν στη διπλωματική αντιπαράθεση που ξέσπασε μεταξύ του Κατάρ και των αραβικών χωρών, επικοινωνώντας τηλεφωνικά με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν, για να συζητήσουν τις εξελίξεις στο μέτωπο αυτό.

Την ίδια ώρα, ο εμίρης του Κουβέιτ, σεΐχης αλ Σαμπάχ, επρόκειτο χθες να μεταβεί στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, σε μια προσπάθεια να δοθεί τέλος στην αντιπαράθεση μεταξύ του Κατάρ με τη Σαουδική Αραβία, την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν, οι οποίες διέκοψαν τη Δευτέρα τις διπλωματικές τους σχέσεις με την Ντόχα και ανέστειλαν τις αεροπορικές τους συνδέσεις με την πρωτεύουσα του κρατιδίου του Κόλπου.

Η Σαουδική Αραβία και οι σύμμαχοί της κατηγορούν το Κατάρ για στήριξη της αιγυπτιακής Μουσουλμανικής Αδελφότητας, για βοήθεια σε ισλαμικές τρομοκρατικές οργανώσεις και για στήριξη στην ισλαμική κυβέρνηση του Ιράν. Το Κατάρ αρνείται όλες τις παραπάνω κατηγορίες.

Ο Αμερικανός πρόεδρος σε μήνυμά του στο Twitter εξέφρασε την πλήρη κάλυψή του στην πρωτοβουλία της Σαουδικής Αραβίας, υπονοώντας ότι ο ίδιος έδωσε το σύνθημα για την πρωτοβουλία. «Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μου στη Σαουδική Αραβία δήλωσα ότι η συνέχιση της χρηματοδότησης της εξτρεμιστικής ιδεολογίας πρέπει να πάψει. Ολοι οι ηγέτες έδειξαν το Κατάρ», έγραψε ο Τραμπ. Την αλλαγή της στάσης των ΗΠΑ απέναντι στο Κατάρ απέκλεισε, όμως, το Πεντάγωνο, με τον εκπρόσωπό του να δηλώνει ότι η αεροπορική βάση των ΗΠΑ στη χώρα θα παραμείνει ανοικτή, διαψεύδοντας έτσι προηγούμενα μηνύματα του προέδρου Τραμπ περί στήριξης της Ντόχα σε τρομοκρατικές οργανώσεις.

Τη Δευτέρα το βράδυ, τα κράτη του Κόλπου διέταξαν τους υπηκόους τους να εγκαταλείψουν το Κατάρ, δίνοντας διορία 14 ημερών στους πολίτες του, που διαμένουν μόνιμα σε κράτη του Κόλπου, να επιστρέψουν στις χώρες τους.

Σε χθεσινή αποκάλυψη της εφημερίδας Financial Times, η κυβέρνηση του Κατάρ φέρεται να κατέβαλε λύτρα ύψους 1 δισ. δολαρίων για την απελευθέρωση μελών της βασιλικής οικογένειας της χώρας, τα οποία είχαν πέσει θύματα απαγωγής κατά τη διάρκεια κυνηγετικού ταξιδιού στο νότιο Ιράκ. Η συνδιαλλαγή αυτή με τους απαγωγείς και η πληρωμή των λύτρων φέρεται να εξόργισαν τα αραβικά κράτη, προσφέροντας μία από τις αφορμές για την πρόσφατη διπλωματική διένεξη.

Τις ραγδαίες εξελίξεις στην περιοχή συζήτησε χθες ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς με αντιπροσωπεία του Κατάρ που τον επισκέφθηκε. Ο κ. Κοτζιάς συνομίλησε τηλεφωνικά και με τον Ιρανό ομόλογό του Μοχάμαντ Ζαρίφ για το ίδιο θέμα. Υπενθυμίζεται ότι η ελληνική πρεσβεία στο Κατάρ έχει αναλάβει την εκπροσώπηση της Αιγύπτου στη χώρα, έπειτα από το ξέσπασμα της κρίσης.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή