ΚΟΣΜΟΣ

Επίθεση με σφυρί σε Γάλλους αστυνομικούς στη Νοτρ Νταμ

07s1paris--2

ΠΑΡΙΣΙ. Ανδρα, ο οποίος επετέθη με σφυρί σε αστυνομική περίπολο χθες το μεσημέρι έξω από τον ναό της Νοτρ Νταμ στο κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας, πυροβόλησαν και τραυμάτισαν αστυνομικοί. Η αστυνομία απέκλεισε την πλατεία μπροστά στην Παναγία των Παρισίων, ζητώντας από τους τουρίστες να αποφύγουν για μερικές ώρες την περιοχή. Απέναντι από τον ναό βρίσκεται το αρχηγείο της αστυνομίας. Ο δράστης φώναξε: «Αυτό είναι για τη Συρία».

Στο μεταξύ, τη μεγαλύτερη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, μετά το 1968, αναμένεται να εξασφαλίσει το κόμμα Η Δημοκρατία σε Κίνηση (LREM) του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, σύμφωνα με χθεσινή σφυγμομέτρηση. Κατά τη δημοσκόπηση της εταιρείας Ipsos Sopra-Steria, 29,5% των ψηφοφόρων θα ψηφίσουν υπέρ του LREM στον πρώτο γύρο της 11ης Ιουνίου. Η έρευνα έδειξε ότι το LREM θα εξασφαλίσει στον δεύτερο γύρο της 18ης Ιουνίου 385 με 415 έδρες στην Εθνοσυνέλευση, επί συνόλου 577.

Οι κεντροδεξιοί Ρεπουμπλικανοί θα αρκεσθούν σε ποσοστό 23% στον πρώτο γύρο, το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο θα ψηφίσουν 17% των ψηφοφόρων, το κόμμα Ανυπότακτη Γαλλία του αριστερού Ζαν-Λικ Μελανσόν θα λάβει 12,5%, ενώ οι Σοσιαλιστές θα λάβουν 8,5% των ψήφων.

Το κόμμα του Μακρόν έχει χάσει δύο ποσοστιαίες μονάδες την τελευταία εβδομάδα, εξαιτίας αποκαλύψεων για νομότυπες, αλλά αμφιλεγόμενες φορολογικές επιλογές του υφυπουργού της κυβέρνησης Μακρόν, Ρισάρ Φεράν. Ο αναμενόμενος εκλογικός θρίαμβος του κόμματος του Μακρόν πρόκειται να «λύσει τα χέρια» του νέου προέδρου, ο οποίος σχεδιάζει να προωθήσει φιλόδοξο νομοσχέδιο με στόχο τη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας, «επιδιώκοντας ευρύ κοινωνικό διάολογο».