Ισπανία: Η κυβέρνηση θα εμποδίσει το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας

Ισπανία: Η κυβέρνηση θα εμποδίσει το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ισπανική κυβέρνηση θα εμποδίσει οποιαδήποτε προσπάθεια να προχωρήσει η διαδικασία για την ανεξαρτησία της Καταλονίας, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ινίγο Μέντες ντε Βίγο, μετά την ανακοίνωση του Καταλανού προέδρου Κάρλες Πουτζδεμόν για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την απόσχιση της βορειοανατολικής ισπανικής περιφέρειας την 1η Οκτωβρίου.

«Οποιαδήποτε κίνηση που εξελίσσεται από ανακοίνωση σε γεγονός θα δεχθεί την έφεση της κυβέρνησης», δήλωσε ο Μέντες ντε Βίγο σε συνέντευξη Τύπου. «Αυτό το δημοψήφισμα δεν πρόκειται να διεξαχθεί επειδή είναι παράνομο», προσέθεσε.

Η καταλανική κυβέρνηση δεν έχει ακόμη υπογράψει διάταγμα για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος που ανακοίνωσε.

Από την πλευρά της, η κεντρική κυβέρνηση έχει εμποδίσει και στο παρελθόν αποσχιστικές προσπάθειες από πλευράς των Καταλανών, καταθέτοντας προσφυγές στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας.

Σύμφωνα με το Άρθρο 155 του ισπανικού συντάγματος, η Μαδρίτη έχει την εξουσία να επέμβει στο ενδεχόμενο μονομερούς ανάληψης δράσης από την τοπική κυβέρνηση κάποιας περιφέρειας της χώρας, και στη συγκεκριμένη περίπτωση να ακυρώση τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

Κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας κέρδισαν την πλειοψηφία στην περιφερειακή συνέλευση το 2015 και ο Καταλανός πρόεδρος Κάρλες Πουτζδεμόν ορκίστηκε να διενεργήσει δημοψήφισμα για τη μετατροπή της περιφέρειας σε ανεξάρτητη δημοκρατία μέχρι το Σεπτέμβριο, αψηφώντας τα ισπανικά δικαστήρια.

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι είχε δεσμευτεί από την πλευρά του να σταματήσει το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας που έχει σχεδιάσει η τοπική κυβέρνηση και ταυτόχρονα να αποκαταστήσει τις σχέσεις με τους πολίτες της μεγαλύτερης οικονομικής περιφέρειας της χώρας.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή