Νίκη Μακρόν βλέπουν οι δημοσκοπήσεις

Νίκη Μακρόν βλέπουν οι δημοσκοπήσεις

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το κόμμα του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν αναμένεται να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία στις βουλευτικές εκλογές, όπως προκύπτει από τη δημοσκόπηση της εταιρείας IFOP που δόθηκε τις τελευταίες ημέρες στη δημοσιότητα, ενισχύοντας έτσι την τάση που διαφαίνεται και από άλλες δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών για εκλογική νίκη του Μακρόν.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της IFOP, το κεντρώο κόμμα του Γάλλου προέδρου «La Republique en marche!» φέρεται να συγκεντρώνει 350-380 έδρες από τις 577 του γαλλικού κοινοβουλίου. Οι εκλογές διεξάγονται σε δύο γύρους, σήμερα 11 και στις 18 Ιουνίου.

Στις αρχές της εβδομάδας, δημοσκόπηση της εταιρείας Ipsos Sopra Steria εμφάνιζε το κόμμα του Μακρόν με 385-415 έδρες και σαρωτική νίκη. Μια τέτοια πλειοψηφία θα έδινε στην κυβέρνηση Μακρόν ισχυρή εντολή για να προωθήσει οικονομικές μεταρρυθμίσεις, αρχής γενομένης με τη φιλική προς τις επιχειρήσεις μεταρρύθμιση του εργατικού κώδικα της Γαλλίας, ένα κατά παράδοση ακανθώδες ζήτημα στις σχέσεις με τα εργατικά συνδικάτα.

Πενήντα χιλιάδες αστυνομικοί και χωροφύλακες θα κινητοποιηθούν και πάλι σήμερα Κυριακή και στις 18 Ιουνίου κατά τις γαλλικές βουλευτικές εκλογές, στο πλαίσιο των ενισχυμένων μέτρων ασφαλείας με φόντο την απειλή της τρομοκρατίας, ανακοίνωσε πριν από μερικές ημέρες το υπουργείο Εσωτερικών. Ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράρ Κολόμπ «αποφάσισε να επαναφέρει τα μέτρα ασφαλείας που είχαν ληφθεί με την ευκαιρία των προεδρικών εκλογών», αναφέρει το υπουργείο στην ανακοίνωσή του.

Οι 50.000 αστυνομικοί και χωροφύλακες θα συμμετάσχουν μαζί με στρατιωτικούς στην επιχείρηση «Sentinelle» (Φρουρά) για να διασφαλίσουν την ασφάλεια περίπου 67.000 εκλογικών τμημάτων.

«Σε κάθε διαμέρισμα, με επικεφαλής τον νομάρχη, έχει πραγματοποιηθεί μια σημαντική δουλειά ανάλυσης και συντονισμού (…) με τους υπευθύνους της αστυνομίας και της χωροφυλακής, για να αποσαφηνισθούν σε τοπικό επίπεδο οι τρόποι ανάληψης δράσης», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

Οπως είχε γίνει και στους δύο γύρους των προεδρικών εκλογών, θα εξασφαλισθεί «διαρκής επαφή» με τους προέδρους των εκλογικών τμημάτων, καθώς και «τακτική και εμφανής παρουσία» των δυνάμεων ασφαλείας και «διαρκής δυνατότητα επέμβασης».

Μέσα και γύρω από το εκλογικό τμήμα, μόνον ο πρόεδρος του εκλογικού τμήματος έχει την αστυνομική εξουσία και «καμιά ένοπλη δύναμη δεν μπορεί να είναι παρούσα χωρίς την έγκρισή του», διευκρινίζεται εξάλλου στον ιστότοπο του υπουργείου Εσωτερικών.

Ο πρώτος γύρος των βουλευτικών εκλογών θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, τέσσερις ημέρες έπειτα από μια επίθεση με σφυρί εναντίον αστυνομικού, ο οποίος τραυματίσθηκε ελαφρώς, κοντά στη Νοτρ Νταμ του Παρισιού. Την επίθεση πραγματοποίησε άνδρας που δήλωσε πως ανήκει στο Ισλαμικό Κράτος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή