Προς απόλυτη πλειοψηφία-ρεκόρ ο Μακρόν

Προς απόλυτη πλειοψηφία-ρεκόρ ο Μακρόν

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προς τη μεγαλύτερη κοινοβουλευτική πλειοψηφία στις έξι δεκαετίες της Πέμπτης Δημοκρατίας οδεύει το κόμμα του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν (LRM), μόλις 14 μήνες μετά την ίδρυσή του. Αυτό προμηνύει ο προχθεσινός, πρώτος γύρος της αναμέτρησης, που εδραίωσε την κυριαρχία του νέου προέδρου στη γαλλική πολιτική σκηνή, προσφέροντας ισχυρή στήριξη στη φιλοευρωπαϊκή και φιλοεπιχειρηματική μεταρρυθμιστική του ατζέντα.

Αν και μόνο τέσσερις βουλευτές σε σύνολο 577 εκλέχθηκαν την Κυριακή, το προεδρικό μπλοκ αναμένεται να εξασφαλίσει σαρωτική πλειοψηφία, ίσως και άνω των 400 βουλευτών, στον δεύτερο γύρο της επόμενης Κυριακής, χάρη στο εκλογικό σύστημα και τον κατακερματισμό της αντιπολίτευσης.

Στον πρώτο γύρο, το LRM συγκέντρωσε το 28% των ψήφων και, αν προστεθεί το ποσοστό του κεντροδεξιού κόμματος MoDem, που μετέχει στην κυβέρνηση, το προεδρικό μπλοκ φτάνει το 32%.

Οι προχθεσινές εκλογές επιβεβαίωσαν τη συρρίκνωση των δύο παραδοσιακών κομμάτων εξουσίας και ιδιαίτερα του Σοσιαλιστικού Κόμματος, το οποίο απέσπασε, μαζί με τους συμμάχους του, μόλις το 9,5% των ψήφων. Κορυφαία ηγετικά στελέχη του κόμματος, όπως ο γενικός γραμματέας Ζαν-Κριστόφ Καμπαντελίς και ο προεδρικός υποψήφιος Μπενουά Αμόν, μένουν εκτός Βουλής. Για πρώτη φορά από τη δεκαετία του 1970, πρώτη στον ευρύτερο αριστερό χώρο αναδεικνύεται μια δύναμη στα αριστερά του Σοσιαλιστικού Κόμματος, η «Ανυπότακτη Γαλλία» του Ζαν-Λικ Μελανσόν, που έφτασε, μαζί με τους συμμάχους της, το 14% (αισθητά λιγότερο, πάντως, από το 19,6% που εξασφάλισε ο ηγέτης της στις προεδρικές εκλογές).

Ιδιαίτερα επώδυνη ήταν η συρρίκνωση και για το κεντροδεξιό κόμμα «Οι Ρεπουμπλικανοί», υπό τον Φρανσουά Μπαρουάν, που περιορίστηκαν, μαζί με τους συμμάχους τους, στο 22%. Παρέμειναν ωστόσο ο βασικός πόλος της γαλλικής Δεξιάς, καθώς το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν περιορίστηκε στο 13% και δεν αναμένεται να εξασφαλίσει περισσότερους από πέντε βουλευτές στην επόμενη Βουλή.

Σκιά στη νίκη του Μακρόν ρίχνει η χωρίς προηγούμενο, στα χρονικά της Πέμπτης Δημοκρατίας, αποχή, που ξεπέρασε το 51%. Πάντως, η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ χαιρέτισε τη νίκη Μακρόν, κάνοντας λόγο για «ισχυρή ψήφο υπέρ των μεταρρυθμίσεων». Από την πλευρά του, ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομικών Γενς Σπαν δήλωσε ότι το Βερολίνο είναι ανοικτό στις προτάσεις Μακρόν για υπουργό Οικονομικών και κοινό προϋπολογισμό της Ευρωζώνης, ενώ απέκλεισε την προοπτική των ευρωομολόγων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή