Κυπριακό: Λύση με εγγυήσεις ζητά η τουρκοκυπριακή πλευρά

Κυπριακό: Λύση με εγγυήσεις ζητά η τουρκοκυπριακή πλευρά

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν διαφωνεί με την Διάσκεψη της Γενεύης και την προοπτική της άμεσης λύσης του Κυπριακού Προβλήματος. Επίσης, δεν διαφωνεί με την συζήτηση γύρω από το μέλλον του συστήματος των εγγυήσεων. Ωστόσο, όπως η Τουρκία, έτσι και η ίδια τάσσεται υπέρ της διαιώνισης του συστήματος και του δικαιώματος της παρέμβασης.

Το παραπάνω μήνυμα στέλνει το μεσημέρι της Τετάρτης, ο «Υπουργός Εξωτερικών» των Κατεχομένων, Ταχσίν Ερτουγρούογλου. Μιλώντας στο τουρκοκυπριακό ειδησεογραφικό πρακτορείο, ο ίδιος τοποθετείται για το μέλλον του Κυπριακού και ασκεί κριτική στην ελληνοκυπριακή πλευρά και στην τουρκοκυπριακή ηγεσία.

Σύμφωνα με τον «ΥΠΕΞ», σε περίπτωση λύσης, η παρουσία των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στο νησί πρέπει να διαιωνιστεί και η Τουρκία πρέπει να διατηρήσει το δικαίωμα της επέμβασης στην Κύπρο.

Ως αντάλλαγμα για την προαναφερόμενη «κόκκινη γραμμή» της τουρκικής πλευράς, ο κ. Ερτουγρούλογλου αντιπροτείνει την αναδιαμόρφωση του συστήματος των εγγυήσεων σύμφωνα με τις συνθήκες της νέας περιόδου, δίχως ωστόσο την τελική κατάργηση του. Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι το σύστημα των εγγυήσεων δεν έρχεται σε αντίθεση με το πλαίσιο της Ε.Ε. Επίσης, απευθυνόμενος στην ε/κ πλευρά αναφέρει ότι σε περίπτωση που δεν υπάρχει κακόβουλη σκέψη δεν υπάρχει λόγος για ανησυχία (για τις μελλοντικές κινήσεις της Τουρκίας στην Κύπρο).

Ο κ. Ερτουγρούλογλου αναφέρει ότι η κοινότητα του εμπιστεύεται την ιδιότητα της εγγυήτριας δύναμης της Τουρκίας. Ο ίδιος ζητά από τις εμπλεκόμενες πλευρές να λάβουν υπόψη τους αυτή την πραγματικότητα.

Κριτική στην ελληνοκυπριακή πλευρά και στην τουρκοκυπριακή ηγεσία

Επίσης, ο «ΥΠΕΞ» δεν υιοθετεί την άποψη-επίσημη γραμμή της ηγεσίας του ότι «η ανάγκη μιας πλευράς για ασφάλεια δεν πρέπει να αποτελεί απειλή για την άλλη». Ο ίδιος αναφέρεται στα όσα συνέβησαν την δεκαετία 60’, δηλώνει ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά επιχείρησε να ανατρέψει το συνταγματικό πλαίσιο της Κύπρου και ότι η ειρήνη ήρθε στο νησί με την επέμβαση του τουρκικού στρατού.

Ο κ. Ερτουγρούογλου δηλώνει ακόμη, ότι στην Γενεύη η ελληνοκυπριακή πλευρά στοχεύει στην κατάργηση του συστήματος των εγγυήσεων. Την ίδια στιγμή, η τ/κ πλευρά διαπιστώνει με ικανοποίηση ότι η «μητέρα πατρίδα», δηλαδή η Τουρκία τάσσεται υπέρ της διατήρησης του συστήματος των εγγυήσεων.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή