ΚΟΣΜΟΣ

ΟΗΕ: Το ΙΚ χρησιμοποιεί 100.000 αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες στη Μοσούλη

ΟΗΕ: Το ΙΚ χρησιμοποιεί 100.000 αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες στη Μοσούλη

Ο ΟΗΕ εκτίμησε σήμερα πως περισσότεροι από 100.000 άμαχοι έχουν εγκλωβιστεί από τους τζιχαντιστές του ΙΚ στην παλιά πόλη της Μοσούλης, τον τελευταίο θύλακα της οργάνωσης στην ιρακινή συμπρωτέυουσα, την οποία προσπαθούν να ανακαταλάβουν οι ιρακινές δυνάμεις.

«Περισσότεροι από 100.000 άμαχοι μπορεί να κρατούνται ακόμη στην παλιά πόλη… Οι άμαχοι αυτοί χρησιμοποιούνται ουσιαστικά ως ανθρώπινες ασπίδες», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στο Ιράκ, Μπρούνο Γκέντο, σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη.

Οι ιρακινές δυνάμεις συνεχίζουν τη μάχη για την ανακατάληψη της παλιάς πόλης της Μοσούλης, η οποία αποτελείται από δαιδαλώδη δρομάκια που εμποδίζουν την προώθηση τεθωρακισμένων, ενώ ενδεχόμενη χρήση βαρέων όπλων θα έθετε σε κίνδυνο την ασφάλεια του άμαχου πληθυσμού.

Ο Γκέντο εξήγησε πως το ΙΚ συνέλαβε αμάχους έξω από τη Μοσούλη και τους ανάγκασε να ενισχύσουν τις θέσεις του στο εσωτερικό της παλιάς πόλης.

«Ξέρουμε πως το ΙΚ τούς πήρε μαζί του», ενώ έφευγαν για να γλιτώσουν από τις μάχες, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος της HCR.

Χωρίς νερό, τρόφιμα και ηλεκτρικό ρεύμα, οι άμαχοι αυτοί που έχουν εγκλωβιστεί στην παλιά πόλη «ζουν σε κατάσταση αυξανόμενης ένδειας και τρόμου», είπε, προσθέτοντας πως ελεύθεροι σκοπευτές προσπαθούν να σκοτώσουν όσους επιχειρούν να εγκαταλείψουν την περιοχή που τελεί υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών.

Ορισμένοι κατάφεραν ωστόσο να διαφύγουν και έχουν «τραυματιστεί βαθιά», είπε.

Οι ιρακινές δυνάμεις έχουν εξαπολύσει από τα μέσα Οκτωβρίου επίθεση για την ανακατάληψη της Μοσούλης, η οποία έπεσε τον Ιούνιο του 2014 στα χέρια του ΙΚ.

Αφότου ξεκίνησε η επίθεση, 862.000 άνθρωποι εκτοπίστηκαν από τη πόλη. 195.000 από αυτούς επέστρεψαν ωστόσο στη Μοσούλη, κυρίως στο ανατολικό τμήμα της (το οποίο έχει ήδη ανακαταληφθεί). Συνολικά, 667.000 άμαχοι παραμένουν εκτοπισμένοι και φιλοξενούνται σε οικογένειες υποδοχής ή σε 13 καταυλισμούς που έχουν δημιουργηθεί από την HCR.

Ο διεθνής οργανισμός μπόρεσε να βοηθήσει μέχρι σήμερα 500.000 εκτοπισμένους.

(Πηγή: REUTERS, ΑΠΕ-ΜΠΕ)