ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: «Ωμή παραβίαση» του διεθνούς δικαίου η κατάρριψη του συριακού μαχητικού

Ρωσία: «Ωμή παραβίαση» του διεθνούς δικαίου η κατάρριψη του συριακού μαχητικού

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως θα θεωρήσει στόχο κάθε ιπτάμενο αντικείμενο που θα αντιληφθεί να πετάει στους εναέριους χώρους της Συρίας,  που επιχειρούν αεροπλάνα της πολεμικής της αεροπορίας, ανέφεραν σήμερα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Η ανακοίνωση ήρθε με αφορμή την κατάρριψη συριακού μαχητικού αεροσκάφους από αμερικανικό πολεμικό αεροπλάνο στην επαρχία της Ράκκα την Κυριακή, όπου οι κυβερνητικές δυνάμεις έχουν προσεγγίσει τις αραβο-κουρδικές δυνάμεις που υποστηρίζονται από την Ουάσινγκτον.

Στην ανακοίνωσή του, το ρωσικό υπουργείο πρόσθεσε πως η κατάρριψη του συριακού αεροσκάφους αποτελεί «κυνική παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας της Συρίας», ενώ οι επανειλημμένες αεροπορικές επιχειρήσεις που πραγματοποιούν οι ΗΠΑ με πρόσχημα «την καταπολέμηση της τρομοκρατίας» εναντίον των ενόπλων δυνάμεων ενός κράτους μέλους του ΟΗΕ, είναι «ωμές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και στην ουσία στρατιωτική επίθεση κατά της Συρίας».

Παράλληλα, η ανακοίνωση αναφέρει ότι η Ρωσία «από τις 19 Ιουνίου διακόπτει τη συνεργασία με την αμερικανική πλευρά στο πλαίσιο του μνημονίου για την αποτροπή ατυχημάτων και την ασφάλεια των πτήσεων κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων στη Συρία και απαιτεί από την αμερικανική διοίκηση λεπτομερή έρευνα, όπως και να παρουσιάσει τα αποτελέσματά της και τα μέτρα που έχει λάβει».

Αλληλοκατηγορίες διεθνή συνασπισμού – συριακού στρατού

Νωρίτερα, ο συριακός στρατός κατηγόρησε τον υπό τις ΗΠΑ διεθνή συνασπισμό ότι κατέρριψε το συριακό αεροσκάφος, ενώ η αμερικανική στρατιωτική διοίκηση ανακοίνωσε από την πλευρά της ότι αμερικανικό αεροσκάφος κατέρριψε συριακό μαχητικό αεροσκάφος, το οποίο έριχνε βόμβες κοντά σε θέσεις μαχητών που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ στη Συρία.

Η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται ότι το αεροσκάφος καταρρίφθηκε στο πλαίσιο «της συλλογικής αυτοάμυνας των δυνάμεων που υποστηρίζονται από τον συνασπισμό», δηλαδή των μαχητών των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων.

«Η αεροπορία του διεθνούς συνασπισμού έβαλε εναντίον ενός από τα μαχητικά μας αεροσκάφη στην περιοχή της Ρεσάφα, στο νότιο τμήμα της επαρχίας της Ράκκα, την ώρα που εκτελούσε αποστολή κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος», αναφέρεται σε ανακοίνωση του συριακού στρατού.

«Η γενική στρατιωτική διοίκηση του στρατού προειδοποιεί για σοβαρές συνέπειες αυτής της κατάφωρης επίθεσης στις προσπάθειες με στόχο την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Λίγη ώρα αργότερα, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε ότι συγκρούσεις ξέσπασαν για πρώτη φορά στην Συρία αναμεσα στις δυνάμεις του συριακού καθεστώτος και του αραβο-κουρδικού συνασπισμού στην επαρχία της Ράκα.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, οι συγκρούσεις εξελίσσονται σε δύο χωριά που βρίσκονται σε απόσταση 40 χιλιομέτρων από την πόλη της Ράκκα.

(Πηγή: REUTERS, A.P.,ΑΠΕ – ΜΠΕ)