Οι ΗΠΑ υποχωρούν, η Ε.Ε. προχωρεί

Οι ΗΠΑ υποχωρούν, η Ε.Ε. προχωρεί

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης να άρει την υποχρέωση των Ουκρανών πολιτών να εξασφαλίζουν βίζες για να ταξιδέψουν στην Ευρώπη στάθηκε αφορμή για μεγάλες γιορτές στο Κίεβο.

Η εξέλιξη αυτή, που πέρασε ουσιαστικά απαρατήρητη ανάμεσα σε τόση αναταραχή, αποτελεί ένα ακόμη σημάδι ότι η Ευρώπη προχωρά μπροστά. Νέα αισιόδοξη πνοή διαπνέει τις Βρυξέλλες και τις άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Υστερα από τόσες «υπαρξιακές κρίσεις», οι οπαδοί της Ε.Ε. συνειδητοποιούν ξαφνικά ότι οι προβλέψεις για οριστικό θάνατο της Ενωσης υπήρξαν προϊόν υπερβολής. Η Eυρωζώνη δεν κατέρρευσε, ενώ το Brexit αντιμετωπίζεται σήμερα ως ευκαιρία συσπείρωσης για τα 27 εναπομείναντα κράτη-μέλη.

Ποιος θυμάται σήμερα ότι η έξοδος της Γαλλίας από την Ε.Ε. επρόκειτο να ακολουθήσει το Brexit; Διαψεύδοντας κάθε προσδοκία, οι Γάλλοι εξέλεξαν πρόεδρο, ο οποίος ζήτησε μεγαλύτερη ευρωπαϊκή ενσωμάτωση. Παρότι το Brexit προκάλεσε τη θλίψη πολλών στην Ευρώπη, το ψυχολογικό σοκ απορροφήθηκε γρήγορα.

Πέρα από τη νίκη του Εμανουέλ Μακρόν, που ανοίγει νέους ορίζοντες ενίσχυσης του γαλλογερμανικού άξονα, η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ προσέφερε και αυτή –παρά τις προσδοκίες– ώθηση στην υπόθεση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Η καθυστερημένη δήλωση πίστης του Αμερικανού προέδρου απέναντι στο ΝΑΤΟ και στο άρθρο 5 της Συμμαχίας δεν αναμένεται να εξαλείψει τη ζημιά που έγινε στις πρόσφατες συνόδους κορυφής του NATO και του G7 και από την απόφασή του να υπαναχωρήσει από τη Συνθήκη του Παρισιού για το Κλίμα.

«Αντιμετωπίζουμε σοβαρό πρόβλημα με όσα λέει και όσα κάνει. Πρέπει λοιπόν να βρούμε τρόπους για να προχωρήσουμε χωρίς τις ΗΠΑ, εφόσον αυτές δεν επιθυμούν να μας ακολουθήσουν. Η Μέρκελ έχει δίκιο: είναι ώρα να αναμορφώσουμε την Ε.Ε.», είπε Γάλλος αξιωματούχος.

Οι περισσότεροι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αρχίζουν να συνειδητοποιούν τη νέα αυτή πραγματικότητα. Επαψαν πια να πιστεύουν στον μύθο «των ενηλίκων στο δωμάτιο», ο οποίος κυκλοφορούσε ευρέως στις πρώτες ημέρες της προεδρίας Τραμπ και θεωρούσε την επιρροή στελεχών –όπως ο Τζέμις Μάτις και ο Χ. Ρ. Μακμάστερ– ικανή να τιθασεύσει τα ένστικτα ενός αναξιόπιστου ηγέτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή