ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Ρώσοι επιχείρησαν να χακάρουν τους εκλογικούς καταλόγους 21 πολιτείων

hackers240eid

Κατάθεση εκπροσώπου του υπουργείου Εσωτερικών και Ασφάλειας των ΗΠΑ, στοχοποιεί άτομα κοντά στη ρωσική κυβέρνηση, κατηγορώντας τους ότι προσπάθησαν να χακάρουν τους εκλογικούς καταλόγους και το σύστημα ψηφορορίας 21 πολιτειών. 

Σύμφωνα με το υπουργείο, οι μηχανισμοί ψηφοφορίας δεν έχουν “πειραχτεί” καθώς οι χάκερς φαίνεται πως προχώρησαν σε σάρωση του συστήματος με σκοπό να βρουν πιθανά τρωτά σημεία.

Ο εκτελών χρέη επικεφαλής του υπουργείου, Samuel Liles, παρομοίασε τη δράση αυτή σαν να περπατάει κάποιος στο δρόμο και να κοιτάει μέσα στα σπίτια για να δει ποιος είναι μέσα.  Ωστόσο, οι χάκερ εκμεταλλεύτηκαν επιτυχώς ένα "μικρό αριθμό" δικτύων, σύμφωνα με τον Liles, τονίζοντας πως αυτή τους η ενέργεια είναι σαν αυτή τη φορά να μπαίνουν στην είσοδο του σπιτιού και όχι απλά να κοιτούν από έξω.

Ο Liles κατέθεσε ενώπιον της Επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας, η οποία ερευνά τις προσπάθειες εμπλοκής της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016, ενώ οι παρατηρήσεις του, σύμφωνα με το δημοσίευμα της Washington Post ξεκαθαρίζουν το τοπίο σε σχέση με τις “κυβερνο – ατασθαλίες” του Κρεμλίνου.

Παράλληλα, αξιωματούχοι στην Αριζόνα και στο Ιλλινόις επιβεβαίωσαν ότι οι χάκερ στόχευαν το εκλογικό σύστημα εγγραφής των ψηφοφόρων τους. Ωστόσο, τα μέσα ενημέρωσης υποδεικνύουν ότι η ρωσική προσπάθεια εμπλοκής ήταν ευρύτερη. 

Πηγή: The Washington Post.