Ανασχηματισμός Μακρόν με «ανοίγματα» σε δεξιά και σοσιαλιστική παράταξη: Σε θέσεις – κλειδιά στενοί συνεργάτες

Ανασχηματισμός Μακρόν με «ανοίγματα» σε δεξιά και σοσιαλιστική παράταξη: Σε θέσεις – κλειδιά στενοί συνεργάτες

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά την αποχώρηση τριών υπουργών του Δημοκρατικού κόμματος (MoDem), ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν προχώρησε σήμερα σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Εντουάρ Φιλίπ με «ανοίγματα» στη δεξιά παράταξη αλλά και στο Σοσιαλιστικό Κόμμα, επιβεβαιώνοντας σημερινό άρθρο γνώμης δημοσιογράφου των New York Times, ότι η κυβέρνηση Μακρόν θα σημάνει «το τέλος της δεξίας και της αριστεράς όπως την γνωρίζαμε μέχρι σήμερα». 

Ο προγραμματισμένος ανασχηματισμός έδωσε την ευκαιρία στον Μακρόν να αποφύγει προσωπικότητες οι οποίες έχουν εμπλακεί σε σκάνδαλα, ωστόσο, το βασικό χαρακτηριστικό της νέας κυβέρνησης είναι το κράμα της σύνθεσης, καθώς θέσεις-κλειδιά αναλαμβάνουν πιστά στελέχη στον πρόεδρο Μακρόν τόσο από τη δεξιά όσο και από την σοσιαλιστική παράταξη. 

Αναλυτικότερα, η νέα κυβέρνηση Μακρόν περιλαμβάνει πλέον 20 υπουργούς και 10 υφυπουργούς, ενώ αποτελείται από 15 άνδρες και 15 γυναίκες, ενώ τα «μεγάλα υπουργεία» αναλαμβάνουν δύο γυναίκες του Σοσιαλιστικού κινήματος. 

Συγκεκριμένα, το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Αμυνας, μετά την παραίτηση της Σιλβί Γκουλάρ, αναλαμβάνει η επιχειρηματίας Φλορενς Πάρλι, η οποία είχε συνεργαστεί με το Σοσιαλιστικό Κόμμα. 

H Nicole Belloubet, μέλος του Συνταγματικού Δικαστηρίου, αναλαμβάνει το χαροφυλάκιο της Δικαιοσύνης μετά τον προκάτοχό της, Φρανσουά Μπαϊρού, ο οποίος ανακοίνωσε χθες μαζί με την στενή του συνεργάτιδα και πρώην υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Μαριέλ ντε Σαρνέζ ότι δεν θα δεχθεί θέση στο νέο κυβερνητικό σχήμα.

Με την επιλογή του να τοποθετήσει την Jacqueline Gourault ως υφυπουργό στο υπουργείο Εσωτερικών και την Geneviève Darrieussecq υφυπουργός στο  Άμυνας, ο Μακρόν επιβεβαιώνει ότι παρά τις παραιτήσεις των υπουργών του MoDem, η συμμαχία τους διατηρεί την ισχύ της. 

Από τον κύκλο των στενών συνεργατών του ο Μακρόν, οι 30χρονοι Julien Denormandie και Benjamin Griveaux αναλαμβάνουν υφυπουργοί Οικονομικών και Εδαφικής Συνοχής αντίστοιχα. Ενώ η 34χρονη Brune Poirson τοποθετήθηκε υφυπουργός Ενεργειακής Μετάβασης.

Μεγαλειώδης και η είσοδος της Δεξιάς στη νέα κυβέρνηση. Ως υφυπουργός Οικολογικής Μετάβασης τοποθετήθηκε ο περιφερειάρχης Sébastien Lecornu, καθαρόαιμο στέλεχος του δεξιού κόμματος των Ρεπουμπλικανών, ενώ ο  γερουσιαστής Jean-Baptiste Lemoyne τοποθετείται στη θέση του υφυπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων. Ο ίδιος, είχε προσεγγίσει Μακρόν στην προεκλογική εκστρατεία για τη γαλλική προεδρία.

Τα πρόσωπα της νέας κυβέρνησης Μακρόν από την γαλλική Le Monde:

Ανασχηματισμός Μακρόν με «ανοίγματα» σε δεξιά και σοσιαλιστική παράταξη: Σε θέσεις – κλειδιά στενοί συνεργάτες-1 

Ανασχηματισμός Μακρόν με «ανοίγματα» σε δεξιά και σοσιαλιστική παράταξη: Σε θέσεις – κλειδιά στενοί συνεργάτες-2

  

Ανασχηματισμός Μακρόν με «ανοίγματα» σε δεξιά και σοσιαλιστική παράταξη: Σε θέσεις – κλειδιά στενοί συνεργάτες-3

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή