Παίζοντας με την κατανάλωση ενέργειας

Παίζοντας με την κατανάλωση ενέργειας

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορούν οι γάτες να μας βοηθήσουν να κάνουμε εξοικονόμηση ενέργειας; Αυτό πιστεύει μία ομάδα ερευνητών από το Πολυτεχνικό Πανεπιστήμιο της Καταλονίας. Οι ερευνητές αυτοί έχουν δημιουργήσει ένα διαδραστικό βιντεοπαιχνίδι που ονομάζεται  EnergyCat: Το Σπίτι του Αύριο, με σκοπό να διδάξουν τον κόσμο για την κατανάλωση ενέργειας.

Η ίδια ομάδα ερευνητών λάνσαρε το εγχείρημα EnerGAware το Φεβρουάριο του 2015.

Το συγκεκριμένο εγχείρημα διδάσκει οικογένειες που ζουν σε εργατικές κατοικίες για την εξοικονόμηση ενέργειας με τη χρήση ενός βιντεοπαιχνιδιού.

Παίζοντας με την κατανάλωση ενέργειας-1

Περίπου 550 άτομα στο Πλίμουθ της Αγγλίας συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια για την κατανάλωση ενέργειας που κάνουν. Μεταξύ αυτών, σε 100 περίπου δόθηκαν tablets με την εφαρμογή του βιντεοπαιχνιδιού ήδη εγκατεστημένη. Οι ερευνητές μέτρησαν την κατανάλωση ενέργειας αμφότερων των ομάδων, για να φανεί αν το παιχνίδι συμβάλλει στην εξοικονόμηση. «Τώρα που έχουμε συλλέξει και αναλύσει τα αρχικά αποτελέσματα, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι στους πρώτους τρεις μήνες η κατανάλωση [όσων έπαιξαν το παιχνίδι] μειώθηκε κατά 75 μέσα σε τρεις μήνες», λέει ο Μικέλ Κασάλς, συντονιστής της έρευνας.

Παίζοντας με την κατανάλωση ενέργειας-2

Το παιχνίδι ανταμείβει δράσεις τόσο απλές όσο το σβήσιμο των φώτων. Οι παίκτες μπορούν να συναγωνιστούν τους γείτονές τους αναρτώντας τα σκορ που πετυχαίνουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αισθητήρες τοποθετημένοι σε έξυπνους μετρητές ενέργειας, οι οποίοι έχουν εγκατασταθεί για τους σκοπούς της έρευνας, καταγράφουν τις επιδόσεις των συμμετεχόντων.

Παίζοντας με την κατανάλωση ενέργειας-3

Η μελέτη θα συνεχιστεί ως το τέλος του έτους. Τον Ιανουάριο του 2018, η ομάδα θα αρχίσει να αναλύει το σύνολο των δεδομένων. Ο προϋπολογισμός του πειράματος φτάνει τα 2 εκατ. Ευρώ και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.  

Impact Journalism Day 2017
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT