Το ρούχο που εντοπίζει την πνευμονία

Το ρούχο που εντοπίζει την πνευμονία

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η γιαγιά της Ολίβια Κομπουρόνγκο πέθανε μετά από έξι μήνες με συμπτώματα πυρετού και βήχα. Είχε διαγνωστεί με ελονοσία, αλλά η εγγονή της έμαθε μετά το θάνατό της ότι στην πραγματικότητα έπασχε από πνευμονία.

Το 2014, η Κομπουρόνγκο – απόφοιτος του Πανεπιστημίου Μακερέρε με πτυχίο στη μηχανική των τηλεπικοινωνιών – μαζί με τέσσερα ακόμα άτομα εμπνεύστηκαν το «Mama-Ope» («Η Ελπίδα της Μητέρας»). Πρόκειται για ένα βιομετρικό, έξυπνο μπουφάν που εξετάζει παιδιά για πνευμονία, συμβάλλοντας έτσι στη μείωση των αριθμών που πεθαίνουν εξαιτίας λανθασμένης διάγνωσης. Η πνευμονία είναι η υπ' αριθμόν ένα αιτία θανάτου παιδιών κάτω της ηλικίας των πέντε στον κόσμο, σύμφωνα με τον ΠΟΕ.

«Το μπουφάν διαγιγνώσκει την ασθένεια, μετρά το βαθμό στον οποίο έχει πλήξει τα πνευμόνια και επιτρέπει την παρακολούθηση της εξέλιξής της, καθώς τα δεδομένα που αντλεί μπορούν να κοινοποιηθούν σε τρίτους», λέει ο Μπράιαν Τουριαμπάγκιε, ένας από τα ιδρυτικά μέλη του εγχειρήματος. Κάθε αισθητήρας του μπουφάν είναι συνδεδεμένος με κάποιο συγκεκριμένο σύμπτωμα και, μέσα σε τέσσερα λεπτά, γίνεται επεξεργασία των δεδομένων και στέλνονται σε μία εφαρμογή κινητού (μέσω Bluetooth) η οποία αναλύει τις πληροφορίες και προβαίνει σε εκτιμήσεις για το σοβαρότητα του κρούσματος.

Το ρούχο που εντοπίζει την πνευμονία-1

Το μπουφάν είναι ακόμα στο στάδιο του πρωτότυπου. Ωστόσο μπορεί να διαγνώσει την ασθένεια ως και τρεις φορές ταχύτερα από έναν γιατρό και μειώνει τις πιθανότητες ανθρώπινου σφάλματος, σύμφωνα με μελέτες που διεξήγαγαν οι εφευρέτες του. Η ομάδα του Mama-Ope team έχει επίσης προσλάβει ιδιώτες ερευνητές από το Ινστιτούτο Μεταδοτικών Ασθενειών του Πανεπιστημίου Μακερέρε, για να αξιολογήσουν το πρωτότυπο σχέδιό τους, ενώ έχει ζητήσει καθοδήγηση και από την UNICEF. Το μπουφάν επί του παρόντος βρίσκεται στο στάδιο αναμονής της έγκρισής του από το υπουργείο Υγείας της Ουγκάντα. Η έγκριση αυτή είναι αναγκαία για την εμπορική του αξιοποίηση.

Το ρούχο που εντοπίζει την πνευμονία-2

Εν τω μεταξύ, η Mama-Ope κερδίζει οπαδούς ανά τον κόσμο: τον περασμένο Μάρτιο, ο Μπράιαν Τουριαμπάγκιε έλαβε το πρώτο βραβείο στο διαγωνισμό Αφρικής του Pitch@Palace από τον Δούκα του Γιορκ στο Λονδίνο.

Η ομάδα θέλει το μπουφάν να λειτουργεί με ηλιακή ενέργεια στο μέλλον, κάνοντάς το πιο αξιόπιστο σε αγροτικές περιοχές όπου είναι συχνό φαινόμενο οι διακοπές ρεύματος. 

 

Impact Journalism Day 2017

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή