Rabota-i: Ευκαιρίες απασχόλησης για όσους δεν έχουν ευκαιρίες

Rabota-i: Ευκαιρίες απασχόλησης για όσους δεν έχουν ευκαιρίες

4' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Τατιάνα, ετών 19, δουλεύει ως ταμίας σε κατάστημα της ΙΚΕΑ. Πριν από αυτό, ζούσε στο Πούσκιν, ένα Παιδικό Χωριό SOS στα περίχωρα της Αγίας Πετρούπολης. «Είναι η πρώτη μου κανονική δουλειά – πριν δούλευα μόνο άτυπα», λέει. «Έπρεπε να δώσω σκληρή μάχη για να καταπολεμήσω τους φόβους μου, αλλά προσπάθησα και πήγε καλά».

Τους πρώτους εννιά μήνες που εργαζόταν στην IKEA, η Τατιάνα ήταν υπό την επίβλεψη των συναδέλφων της στο κατάστημα και των ειδικών της Rabota-i. «Κάποιος που μεγαλώνει σε ορφανοτροφεία στη Ρωσία, καταλήγεις να φεύγεις χωρίς καθόλου προσόντα. Τα κρατικά ιδρύματα κοινωνικής πρόνοιας είναι πολύ αυστηρά δομημένα και τείνουν να απομονώνουν τους δικαιούχους τους, που σημαίνει ότι έχουν πολύ μειωμένα κίνητρα για την εύρεση εργασίας. Καταλήγεις να ζεις με τα κρατικά επιδόματα και να επικοινωνείς μόνο με άλλους πρώην τρόφιμους ορφανοτροφείων», λέει ο Μιχαήλ Κριβόνος, ιδρυτής της Rabota-i.

Πριν έξι χρόνια, ο Κριβόνος παραιτήθηκε από τη θέση σε μία διεθνή εταιρεία συμβουλευτικής και ίδρυση τη Rabota-i ως κοινωνική επιχείρηση («rabota» σημαίνει «εργασία» στα ρώσικα). Η οργάνωση φέρνει σε επαφή νέους ανθρώπους με μειωμένες προοπτικές εξεύρεσης εργασίας με εταιρείες που θα μπορούσαν να τους απασχολήσουν. Το μοντέλο για τη Rabota-i ήταν παρόμοιες, μεγάλης κλίμακας σκανδιναβικές οργανώσεις – η  Samhall από τη Sweden, η φινλανδική Vates και η δανέζικη Klapjob.

Rabota-i: Ευκαιρίες απασχόλησης για όσους δεν έχουν ευκαιρίες-1

Κάθε χρόνο, 10-15.000 νέα άτομα εξέρχονται από κρατικά ιδρύματα κοινωνικής πρόνοιας (συμπεριλαμβανομένων 300 με 400 στην Αγία Πετρούπολη). Μόνο το 7-10% από αυτούς καταφέρνει να βρει δουλειά και να ενταχθεί παραγωγικά στην κοινωνία. Η πλειοψηφία των νέων  «αποφοίτων» καταλήγουν να εξαρτώνται οικονομικά από κρατικά επιδόματα και να έχουν κοινωνικές σχέσεις μόνο μεταξύ τους. Ορισμένοι καταφεύγουν στην εγκληματικότητα ή υποφέρουν από την κατάχρηση του αλκοόλ και των ναρκωτικών.

«Όταν ξεκινήσαμε το 2011 μπορεί να παίρναμε συνεντεύξεις από 30 “απόφοιτους” για ανοιχτές θέσεις εργασίας και μόνο πέντε να έρχονταν ξανά σε επαφή μαζί μας μετά τη συνέντευξη. Από αυτούς, ο ένας ή η μία θα έβρισκε κάποια δουλειά – την οποία συνήθως παρατούσε τη δεύτερη μέρα. Πλέον, είναι διαφορετικά τα πράγματα», λέει ο Κριβόνος. Η Rabota-i επενδύει στην εκπαίδευση και την καθοδήγηση των υποψηφίων εργαζομένων.

Η οργάνωση επίσης βοηθάει τις εταιρείες που τους προσλαμβάνουν, παρέχοντας συμβουλευτικές υπηρεσίες και καθοδήγηση στον χώρο εργασίας για τους πρώτους έξι με εννιά μήνες. «Εργαζόμαστε για να καλύψουμε τη ζήτηση των επιχειρήσεων – η οικονομική στήριξη της “Rabota-i” προέρχεται από μία σειρά ρωσικών και διεθνών εταιρειών (μεταξύ των οποίων ο όμιλος Melon Fashion Group, η IKEA, η Gazprom Neft, η East Capital και το ίδρυμα Jochnick)», λέει ο Κριβόνος.

Rabota-i: Ευκαιρίες απασχόλησης για όσους δεν έχουν ευκαιρίες-2

Η δεύτερη ομάδα-στόχος για την Rabota-i είναι οι νέοι με αναπηρίες, είτε έχουν μεγαλώσει σε ιδρύματα, είτε στο σπίτι. Πρόκειται για μία ακόμη κατηγορία που δυσκολεύεται ιδιαίτερα στην πρόσβαση στην αγορά εργασίας. «Πάντα ντρεπόμουν για την αναπηρία μου, που με απέτρεπε από το να επικοινωνώ με κόσμο και από το να βρω δουλειά. Όταν όμως πήγα για συνέντευξη στην  Maersk Line, ένιωσα επιτέλους άνετα, σαν να μην είχαν προσέξει καν την αναπηρία μου», λέει ένας από τους υποψηφίους, ο Αλεξάντερ, 25 ετών. 

Πέρυσι η Rabota-i παρείχε προγράμματα κατάρτισης για 700 υποψηφίους εργαζόμενους στην Αγία Πετρούπολη. «Προσπαθούμε να βοηθήσουμε αυτούς που αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες δυσκολίες στην εύρεση εργασίας, νέους ανθρώπους ως 29 ετών, χωρίς εργασιακή εμπειρία μεγαλύτερη των έξι μηνών», λέει ο ιδρυτής της οργάνωσης. Οι περισσότεροι αιτούντες έχουν βρει δουλειές ως υπάλληλοι σε καταστήματα, σε θέσεις γραμματειακής υποστήριξης, ως προσωπικό καθαρισμού, υπάλληλοι βεστιαρίου, φύλακες, ντελιβεράδες, μάγειρες, μάστορες κ.ά. «Ο βασικός μας στόχος είναι να βοηθήσουμε αυτούς τους μη προνομιούχους νέους ανθρώπους να ζήσουν μια φυσιολογική ζωή, να συμμετάσχουν ενεργά στην κοινωνία και να αποκτήσουν οικονομική ανεξαρτησία» λέει ο Κριβόνος. Μεταξύ των εργοδοτών είναι μεγάλες ρωσικές και διεθνείς εταιρείες, όπως η Ahlers, η befree, η IKEA, η JTI, η KFC, η Ulmart, η Vaillant, η Zarina και πολλές άλλες.

Μέχρι στιγμής, η Rabota-i έχει δραστηριοποιηθεί μόνο στην Αγία Πετρούπολη, αλλά σχεδιάζει να επεκταθεί σε άλλες περιοχές της Ρωσίας. «Τόσο στην Αγία Πετρούπολη όσο και στη Μόσχα, τις μεγαλύτερες πόλεις της Ρωσίας, δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου ανεργία, το οποίο σημαίνει ότι είναι πιο εύκολο για τις επιχειρήσεις να ανοιχτούν σε πολιτικές απασχόλησης που στρέφονται κατά του κοινωνικού αποκλεισμού», αναφέρει ο Κριβόνος.

Rabota-i: Ευκαιρίες απασχόλησης για όσους δεν έχουν ευκαιρίες-3

Η κοινωνική επιχείρησή του συνεργάζεται επίσης ενεργά με άλλες αντίστοιχες, αλλά και με ΜΚΟ, που παρέχουν προγράμματα κοινωνικής προσαρμογής. Η Rabota-i συνεπικουρείται από πάνω από 600 κοινωνικούς λειτουργούς που εργάζονται σε ΜΚΟ οι οποίες δραστηριοποιούνται σε ιδρύματα κοινωνικής φροντίδας ή που βοηθούν νέους με αναπηρίες. Οι κοινωνικοί λειτουργοί αυτοί διαδίδουν στους νέους με τους οποίους έρχονται σε επαφή τις ειδήσεις για ευκαιρίες απασχόλησης που υπάρχουν.

«Ελπίζουμε να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο που θα είναι διαθέσιμο σε οργανώσεις σε όλη τη Ρωσία, με πληροφορίες για ανοιχτές θέσεις και υποψηφίους. Ο απώτερος σκοπός είναι να μετατρέψουμε τη δική μας οργάνωση σε ένα είδος δικτύου, αλλά και σε ένα βιώσιμο μοντέλο που μπορεί εύκολα να αναπαραχθεί», καταλήγει ο ιδρυτής της Rabota-i.

 

Impact Journalism Day 2017

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή