Γιουνκέρ – Τουσκ: Στόχος η βελτίωση της συνεργασίας των κρατών της Ε.Ε. στην Άμυνα

Γιουνκέρ – Τουσκ: Στόχος η βελτίωση της συνεργασίας των κρατών της Ε.Ε. στην Άμυνα

1' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ανάγκη να βελτιωθεί η συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών της Ε.Ε. στον τομέα της Άμυνας υπογράμμισαν από κοινού ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησαν την πρώτη ημέρα της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν oμόφωνα στις προτάσεις που κατέθεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη δημιουργία ενός Eυρωπαϊκού Ταμείου 'Αμυνας. Όπως εξήγησε ο Τουσκ, στους επόμενους τρεις μήνες τα κράτη-μέλη θα καταλήξουν για τη δημιουργία κοινού καταλόγου για τις δεσμεύσεις που μπορούν να αναλάβουν στον τομέα της άμυνας, καθώς και την ανάληψη συγκεκριμένων προγραμμάτων.

Ο Τουσκ είπε ότι τα σχέδια της ΕΕ για την άμυνα είναι φιλόδοξα και κάλεσε όλα τα κράτη-μέλη να συμμετάσχουν σε αυτήν την προσπάθεια. Από την πλευρά του ο Γιουνκέρ προκειμένου να αναδείξει τη σημασία της συνεργασίας των κρατών-μελών της ΕΕ στον τομέα της άμυνας ανέφερε ότι στην ΕΕ υπάρχουν 178 είδη οπλικών συστημάτων, ενώ στις ΗΠΑ μόνο 30 και 17 είδη τανκς, ενώ στις ΗΠΑ μόνο ένα.

«Στην Ευρώπη οι αμυντικές δαπάνες αντιστοιχούν στο ήμισυ των αμυντικών δαπανών των ΗΠΑ», ειπε ο Γιουνκέρκαι πρόσθεσε ότι το 80% της έρευνας στον τομέα της άμυνας και το 90% των προμηθειών γίνεται αποκλειστικά σε εθνική βάση.

(Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ) 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή