Βρετανία: Συμφωνία της Μέι με το DUP

Βρετανία: Συμφωνία της Μέι με το DUP

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Η συμφωνία για ψήφο ανοχής από το βορειοϊρλανδικό DUP προς την κυβέρνηση μειοψηφίας του Συντηρητικού Κόμματος υπεγράφη χθες στο Λονδίνο, μετά τη δέσμευση της επικεφαλής των Συντηρητικών, Τερέζα Μέι, για συμπληρωματικές χρηματοδοτήσεις ύψους 1,5 δισ. στερλινών προς τη Βόρεια Ιρλανδία. Ετσι, η Τερέζα Μέι απέκτησε την οριακή πλειοψηφία που θα της επιτρέψει να εξακολουθήσει να κυβερνά, έστω και υπό τη δαμόκλειο σπάθη των συμπληρωματικών εκλογών που τακτικά προκηρύσσονται σε εκλογικές περιφέρειες των οποίων οι θέσεις «χηρεύουν».

Η επικεφαλής του DUP Αρλίν Φόστερ απέσπασε κατά τη διαπραγμάτευση τη δέσμευση της Βρετανίδας πρωθυπουργού, ότι αντίθετα με τη λιτότητα που επιβάλλεται στην υπόλοιπη χώρα, στη Βόρεια Ιρλανδία δεν θα περικοπούν οι συντάξεις ούτε το επίδομα θέρμανσης. Τη συμφωνία υπέγραψε από την πλευρά των Συντηρητικών ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας Γκάβιν Γουίλιαμσον, στοιχείο που σύμφωνα με προσεκτικούς παρατηρητές είναι ασυνήθιστο και προδίδει την επιθυμία των Συντηρητικών να εξακολουθήσουν να τηρούν τη συμφωνία ακόμη και σε περίπτωση που ανατρέψουν με εσωκομματικές εκλογές την Τερέζα Μέι. Ενας από τους εσωκομματικούς αντιπάλους της πρωθυπουργού, ο Μάικλ Χέζελταϊν, πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, εκτίμησε ότι η διάρκεια ζωής της κυβέρνησης μειοψηφίας μπορεί να μην ξεπεράσει τον ενάμιση χρόνο. «Η συνεργασία με το DUP δεν είναι μακροπρόθεσμη λύση, γιατί ακόμη και αν προστεθούν οι ψήφοι των δύο κομμάτων, παραμένει ο κίνδυνος να χαθούν έδρες σε συμπληρωματικές εκλογές, ροκανίζοντας την πλειοψηφία», σημείωσε.

Το πολιτικό κλίμα έχει στραφεί δραματικά υπέρ των αντιπολιτευόμενων Εργατικών, με τον επικεφαλής τους Τζέρεμι Κόρμπιν να θεωρείται καταλληλότερος για πρωθυπουργός από την Τερέζα Μέι, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στους «Τάιμς» του Λονδίνου. Ο Κόρμπιν έτυχε υποδοχής ροκ σταρ στο φεστιβάλ μουσικής του Γκλάστονμπερι, όπου εμφανίστηκε το Σαββατοκύριακο. Πάνω από 100.000 άνθρωποι παρακολούθησαν την ομιλία του από την κεντρική σκηνή, ενώ τα πλήθη, που αποτελούνται κυρίως από νέους, τραγουδούσαν το όνομά του σε όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ, ακόμη και όταν δεν ήταν παρών.

«Οι συμφωνία ανάμεσα στους Συντηρητικούς και στο DUP δεν είναι προς το συμφέρον της χώρας, αλλά προς το συμφέρον της επιβίωσης της Τερέζα Μέι», σχολίασε χθες ο Κόρμπιν. «Η λιτότητα έχει αποτύχει και πρέπει να σταματήσει σε όλη τη χώρα, όχι μόνο στη Βόρεια Ιρλανδία». 

Εν τω μεταξύ, χθες, η Τερέζα Μέι υποσχέθηκε νέες, εύκολες διαδικασίες για τη χορήγηση άδειας παραμονής στη Βρετανία σε πολίτες της Ε.Ε. μετά το Brexit και δεσμεύθηκε ότι η αποχώρηση από την Ε.Ε. «δεν θα χωρίσει οικογένειες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή