Προς απαγόρευση πτήσεων drones στην Πορτογαλία

Προς απαγόρευση πτήσεων drones στην Πορτογαλία

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΙΣΣΑΒΩΝΑ. Την απαγόρευση πτήσεων όλων των μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones) στη χώρα εξετάζει ο επικεφαλής του εθνικού αερομεταφορέα της Πορτογαλίας, ύστερα από σειρά επικίνδυνων προσεγγίσεων με επιβατικά αεροσκάφη εν πτήσει.

«Αν τα drones συνεχίσουν να εισέρχονται στον εναέριο χώρο, θα ζητήσουμε την επιβολή πλήρους απαγόρευσης πτήσεων για αυτά», είπε χθες ο πρόεδρος της TAP Air Portugal Φερνάντο Πίντο, ο οποίος επεσήμανε ότι μια τέτοια έκκληση θα μπορούσε να πυροδοτήσει διεθνές κίνημα κατά των ιπτάμενων αυτών συσκευών.

Παρ’ ολίγον συγκρούσεις

Τα τελευταία χρόνια, οι παρ’ ολίγον συγκρούσεις drones με επιβατικά αεροσκάφη έχουν σημειώσει μεγάλη αύξηση, καθώς η δημοτικότητα των τηλεχειριζόμενων αυτών αεροσκαφών αυξάνεται. Το βράδυ της Κυριακής, αεροσκάφος της εταιρείας TAP με 74 επιβάτες κόντεψε να προσκρούσει σε drone, την ώρα της προσέγγισής του στο διεθνές αεροδρόμιο της Λισσαβώνας, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας ρύθμισης εναέριας κυκλοφορίας NAV. Το drone πλησίασε το αεροσκάφος της TAP σε απόσταση 50 μέτρων από το δεξιό του πτερύγιο, ενώ το επιβατικό αεροσκάφος βρισκόταν σε υψόμετρο 900 μέτρων (2.900 ποδιών).

Σε αντίθεση με πολλά αεροδρόμια ευρωπαϊκών πόλεων, αυτό της Λισσαβώνας βρίσκεται μέσα στην πόλη, με τα αεροσκάφη να υποχρεώνονται να πετούν πολύ χαμηλά πάνω από τις στέγες, καθ’ οδόν προς την προσγείωσή τους. Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας της Πορτογαλίας ανέφερε ότι το περιστατικό της Κυριακής είναι το δέκατο από την αρχή του χρόνου, με τα μέσα ενημέρωσης της πορτογαλικής πρωτεύουσας να αποκαλύπτουν ότι άλλες έξι παρ’ ολίγον συγκρούσεις πραγματοποιήθηκαν από τις αρχές Ιουνίου.

«Είμαι μεγάλος θαυμαστής των drones. Η ανεύθυνη συμπεριφορά ορισμένων πολιτών, όμως, και μιλάω για όλη την Ευρώπη και τον κόσμο, καθιστά τα drones επικίνδυνα», είπε ο κ. Πίντο.

Ο νόμος ορίζει ότι τα drones μπορούν να πετούν σε ανώτατο υψόμετρο 120 μέτρων και πάντα μακριά από αεροδρόμια. Τον περασμένο Μάρτιο, η υπηρεσία καταγραφής αεροπορικών ατυχημάτων της Βρετανίας αποκάλυψε ότι τρία τέτοια περιστατικά επικίνδυνης προσέγγισης drones σε αεροσκάφη σημειώθηκαν σε διάστημα τριών εβδομάδων πάνω από το αεροδρόμιο Χίθροου.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή