Σερβία: Δέσμευση στην ευρωπαϊκή πορεία από την πρώτη γυναίκα πρωθυπουργό

Σερβία: Δέσμευση στην ευρωπαϊκή πορεία από την πρώτη γυναίκα πρωθυπουργό

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Άνα Μπέρναμπιτς, η πρώτη γυναίκα και η πρώτη ανοικτά ομοφυλόφυλη πρωθυπουργός της Σερβίας παρουσίασε την Τετάρτη το πρόγραμμα της κυβέρνησής της και τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, ενώ δεσμεύθηκε για μεταρρυθμίσεις στην παιδεία και προώθηση της ψηφιοποίησης της κρατικής διοίκησης με βασικό στόχο την συνέχιση της ενταξιακής πορεία της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η νέα πρωθυπουργός της Σερβίας αναμένεται να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από τουλάχιστον 150 βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού στην 250μελή βουλή. Η Μπέρναμπιτς επελέγη από τον πρόεδρο της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, υπό την πρωθυπουργία του οποίου διατελούσε υπουργός.

«Η ένταξή μας στην Ε.Ε παραμένει ο βασικός μας προσανατολισμός», δήλωσε η Σέρβα πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι η κυβέρνησή της θα εργαστεί για την ενίσχυση των σχέσεών με την Μόσχα. H Μπέρναμπιτς διόρισε ως υπουργό άνευ χαρτοφυλακίου τον Νέναντ Πόποβιτς, επιχειρηματία γνωστό για τους ισχυρούς δεσμούς του με την Ρωσία. Παράλληλα, διατήρησε τον υπουργό Οικονομικών Ντούσαν Βούγιοβιτς.

Όπως τόνισε, προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης θα είναι η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και το πρόγραμμα ψηφιοποίησης που θα βελτιστοποιήσει τις υπηρεσίες της κρατικής διοίκησης και θα μειώσει τον χρόνο αναμονής.

«Χρειάζεται να κοιτάξουμε στο μέλλον», είπε χαρακτηριστικά η Μπέρναμπιτς. Παράλληλα επισήμανε ότι η κυβέρνησή της θα εστιάσει στην προσπάθεια επίτευξης οικονομικής ανάπτυξης της τάξεως του 3,5% ετησίως και στην αντιμετώπιση περιβαλλοντικών θεμάτων, όπως την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και την ανακύκλωση αποβλήτων, αμφότερα βασικά στοιχεία στα σχέδια του βαλκανικού κράτους να ενταχθεί στην Ένωση. «Βασίζομαι στην στήριξη του προέδρου Βούτσιτς», τόνισε η ίδια,που δεν συνδέεται με κανένα κόμμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή